Weekoverzicht Defensieoperaties

Militairen uit de hele krijgsmacht herdachten de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 mei tot en met 8 mei 2018.

Militair salueert bij krans.

Wereldwijd herdachten militairen, zoals in Afghanistan.

Herdenken gebeurde in binnen- en buitenland, waaronder Afghanistan, Mali, Irak, Jordanië, Midden-Oosten en Litouwen.

Midden-Oosten

Nederlandse F-16’s ondersteunden grondtroepen boven de Syrische provincie Deir Al Zour. Dat gebeurde tijdens 7 missies. In een daarvan zijn wapens ingezet.

Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijdkrachten. Die leren gebieden te beveiligen.

Koerdische strijders oefenen in het veld.

Koerdische strijders tijdens een oefening (mei 2017).

Afgelopen week stonden wapenhandelingen, medische verzorging, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. Bijzonder is dat de door de coalitie opgeleide instructeurs een deel van de opleiding verzorgen.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Nederlandse force protection in Mazar-e-Sharif.

Nederlandse force protection in Mazar-e-Sharif (augustus 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelt inlichtingen voor de Minusma-missie. In aanwezigheid van onder andere de force commander MINUSMA, Generaal-majoor Deconinck, heeft majoor Teerds tijdens de commando-overdracht het stokje overgenomen. De Langeafstandsverkenners van LRRPTG-4 zijn aan het uitroteren.
 • Zr.Ms. Holland, met NH90-maritieme gevechtshelikopter, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het schip counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert het in voorkomend geval humanitaire hulp.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Defensie neemt met Zr.Ms. Karel Doorman met aan boord een Cougar -helikopter deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian in de Middellandse Zee. De operatie helpt terrorisme in de regio tegen te gaan en bevordert de dialoog met landen rond de Middellandse Zee.

Operaties/acties binnenland:

De marine, land- en luchtmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 46 explosieven onschadelijk.
 • De marine ondersteunde de nationale politie met duikcapaciteit en sonarapparatuur in Franeker. Het lichaam van een vermiste man uit Soest werd gevonden.
 • Met 2 Cougar-transporthelikopters en een NH90-maritieme helikopter verplaatste de luchtmacht artiesten naar bevrijdingsfestivals in het hele land.
 • Defensie leverde ondersteuning aan de autoriteiten op 4 en 5 mei ten behoeve van de veiligheid.
 • Defensie heeft afgelopen week observatiecapaciteit geleverd in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar woninginbraken.