Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vlogen 9 missies in de omgeving van Abu Kamal in de Syrische provincie Deir Al Zour. Tijdens deze missies zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 april tot en met 2 mei 2018.

Na de certificaatuitreikingen vorige week bereidden Nederlandse instructeurs van 1 trainingsteam in Noord-Irak de cursussen voor die afgelopen zondag begonnen. De cursisten leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. Daarnaast verzorgen 2 trainers nog een Battalion Staff Training.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Buitenlandse militairen bekijken Nederlandse Fennek.
Buitenlandse militairen bekijken een Fennek-verkenningsvoertuig.

Litouwen

In Litouwen trainden de Duitse en Nederlandse militairen van het logistieke detachement van de enhanced Forward Presence (eFP). Ze beoefenden met 8 voertuigen het rijden in konvooiverband in een gevaarlijke omgeving. Volgens het oefenscenario kregen zij te maken met onder meer een IED en een hinderlaag.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de eFP. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Militair spreekt bezoekers toe.
Beeld van de workshop Gender Based Violence die in Gao werd gegeven.

Mali

De langeafstandsverkennings-taakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie. Rotatie LRRPTG 5 vervangt LRRPTG 4. De patrouilles zijn gemengd zodat kennisoverdracht zeer grondig is.

Het Information Operations team van de LRRPTG gaf een workshop Gender Based Violence in Gao. Er was veel belangstelling van non-gouvernemtele organisaties, VN-politie, een vrouwenorganisatie, een imam en een dominee.

Koningsdag

Nederlandse militairen in de missiegebieden stonden stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dat gebeurde onder meer met korte ceremonies, hier en daar een tompouce en de traditionele (alcoholvrije) heildronk.

Video: Koningsdagspelen in Afghanistan

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team is actief vanuit Mazar-e-Sharif.
 • Zr.Ms. Holland, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter, zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Defensie neemt met de Zr.Ms. Karel Doorman met aan boord een Cougar helikopter deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian in de Middellandse Zee. Operatie Sea Guardian is bedoeld om terrorisme in de regio tegen te gaan.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte 37 explosieven onschadelijk en stond tijdens Koningsdag paraat voor het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen.
 • De landmacht leverde zoekspecialisten voor het doorzoeken van een bedrijfspand, voertuigen en het omliggende terrein voor een onderzoek naar internationale handel in verdovende middelen.
 • Marineduikers ondersteunden de politie bij twee strafrechtelijk onderzoeken.