Vrouwelijke generaal in aantocht

De 42-jarige luchtmachtkolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan wordt op 1 juli bevorderd tot commodore, een generaalsrang. Op 5 juli gaat ze vervolgens aan de slag als commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC).

Koning Willem-Alexander en militairen van Vliegbasis Eindhoven.

Kolonel Boekholt-O'sullivan tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Vliegbasis Eindhoven eerder deze maand.

Boekholt is nu nog commandant Vliegbasis Eindhoven. Ze is verantwoordelijk voor de inzet van strategisch en tactisch luchttransport, tankoperaties en het uitvoeren van kustwachttaken. Daarnaast zorgt ze ervoor dat het vliegveld is opengesteld voor haar ‘buurman’. Daardoor kan Eindhoven Airport 17 uur per dag, 7 dagen per week van de vliegbasis gebruik maken.
 

De nieuwe cybercommandant begon haar loopbaan in 1994 als assistent-verkeersleider. Na haar KMA-opleiding werkte zo onder meer bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).  In 2008 werd ze uitgezonden naar Afghanistan. Als projectleider hield zij zich bezig met de wederopbouw van de civiele luchtvaart. In 2011 werd zij programmamanager bij de Defensie-ICT-organisatie (JIVC).

Boekholt trad in juni 2016 aan als commandant van de vliegbasis. Als commandant DCC volgt ze brigadegeneraal Hans Folmer op.

Momenteel telt Defensie 1 andere vrouwelijke generaal, ook van de luchtmacht.