MIVD bezorgd over verkoop wapensystemen aan risicolanden

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) maakt zich zorgen over de verkoop van zeer geavanceerde wapensystemen aan risicolanden door Rusland en China. De afgelopen jaren gingen grote aantallen moderne systemen naar het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. "De Nederlandse krijgsmacht kan hiermee tijdens missies worden geconfronteerd", concludeert directeur Onno Eichelsheim van de MIVD.

Verbindingsvoertuig op heide.

Het TPz Fuchs Eloka (6x6) pantservoertuig heeft systemen om inlichtingen te verzamelen en andere radiocommunicatie te storen of te manipuleren (november 2014).

Het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over 2017 is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. "Inlichtingen over wapensystemen en militair-technologische ontwikkelingen zijn van groot belang, omdat de krijgsmacht en Nederlandse militairen daarmee kunnen vooruitlopen op huidige en toekomstige dreigingen", benadrukt Eichelsheim.

De Russische defensie-industrie werkt aan de ontwikkeling van nieuwe generaties wapensystemen en strategische intercontinentale ballistische raketten, blijkt uit het jaarverslag. Het gaat om wapensystemen met een groot bereik en hoge snelheid. De Rusland kan hiermee doelen op langere afstand en in minder tijd aanvallen. Het kan een (potentiële) tegenstander de toegang tot een regio ontzeggen, bijvoorbeeld de Baltische Zee of het Syrische luchtruim. Ook werkt Rusland aan uitbreiding en modernisering van de militaire ruimtevaartprogramma’s.

Video: MIVD ziet 3 zorgelijke ontwikkelingen in 2017

China

De dienst besteedde tevens aandacht aan China. Dit land levert eveneens wapensystemen aan (potentiele) risicolanden en inzetgebieden, zoals Venezuela en Soedan.

De Chinese defensie-industrie ontwikkelt en produceert in grote mate zelfstandig wapensystemen, constateert de MIVD. Zo maakt China inmiddels vliegdekschepen. ,"Mede door de sterke industriële ontwikkeling en toenemende kennis zet deze trend de komende jaren door", verwacht Eichelsheim. "We blijven deze ontwikkelingen in Rusland en China de komende jaren dan ook nauwlettend volgen."

Satelliet in de ruimte.

De MIVD verzamelt wereldwijd kennis en actuele inzichten over ontwikkelingen en dreigingen in de wereld.

Defensienota

Inlichtingen worden steeds belangrijker voor Defensie. Minister Ank Bijleveld-Schouten: "We schroeven onze inlichtingencapaciteiten op. Dit is keihard nodig. Helaas blijft de onrust om ons heen groot. Kijk maar naar Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook de cyberdreiging en de verspreiding van wapentechnologie baren zorgen. Het beschermen van onze veiligheid, vrijheid en welvaart gaat in dit krachtenveld zeker niet vanzelf. Meer dan ooit heeft Nederland goede inlichtingen nodig." Bijleveld koos in de Defensienota dan ook voor een informatiegestuurde krijgsmacht. "Versterking van de MIVD is daarvoor hard nodig", concludeert ze. "Goede inlichtingen kunnen voor onze militairen het verschil maken tussen leven en dood. Wij moeten ook op het digital battlefield onze tegenstanders altijd één stap voor kunnen blijven."

MIVD

De MIVD verzamelt wereldwijd kennis en actuele inzichten over ontwikkelingen en dreigingen in de wereld. Het gaat om inlichtingen over onrust, conflicten, wapens en terrorisme, maar ook om potentiele dreiging tegen Nederland, militairen in missiegebieden, bondgenoten en de internationale rechtsorde.