Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte meer dan 60 explosieven onschadelijk. Veel meldingen waren afkomstig van boeren die hun akkers omploegden en daarbij op oude explosieven stuitten. Ook maakte de EOD handgranaten in Nieuwegein onschadelijk. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 april 2018.

2 EOD-militairen met gevonden munitie.
EOD-militairen bereiden het springen van gevonden munitie voor (april 2014).

Met hulp van de explosievenopruimingsdienst maakte duikvaartuig Hydra een zeemijn (MK17) en een bom onschadelijk voor de Zeeuwse kust. De maritieme tak van de EOD rukte 9 keer uit in Noord-Nederland.

Midden-Oosten

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. De jachtvliegtuigen ondersteunden grondtroepen tijdens 9 missies, waaronder in de provincie Al Hasakeh in Irak. In 1 geval werden wapens ingezet.

Nederlandse instructeurs gaven cursussen aan militairen in Irak. Zij leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De trainingen zijn bijna afgerond. Aansluitend ontvangen de cursisten hun certificaat. De instructeurs verzorgen de opleidingen met collega's van partnerlanden.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Zr.Ms. Karel Doorman.
Zr.Ms. Karel Doorman.

Sea Guardian

Zr.Ms. Karel Doorman neemt sinds 24 april met 300 opvarenden op de Middellandse Zee deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian. De operatie draagt bij aan de bestrijding van terrorisme in de regio. Daarnaast draagt de missie bij aan het bevorderen van de dialoog met de landen in de regio rond de Middellandse Zee. Aan boord van het Joint Support Ship zijn marinierseenheden uit België, Denemarken en Nederland. Verder is er een compleet bemande Role-2-hospitaal en een Cougar-helikopterdetachement aan boord.

Video: Zr.Ms. Karel Doorman en operatie Sea Guardian

Boardingoefening vanaf marineschip tijdens Sea Guardian

Militairen tijdens schietoefening.
Nederlandse militairen nemen deel aan een schietoefening van anti-tankeenheden.

Litouwen

50 Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence deden mee aan de Runway Run. Dit sportevenement, met 7.000 renners, was georganiseerd door de vliegende collega’s van de Baltic Air Policing-missie. Er werd gevierd dat Litouwen 14 jaar NAVO-lid is. Duizenden mensen namen daarna een kijkje bij de static show van het zware materiaal van de Nederlandse landmachteenheden.

De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Estland, Letland, Litouwen en Polen.

Duitse militairen tonen het embleem op hun uniform.
Duitse militairen tonen het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Mali

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie. Duitse militairen in Gao droegen voor het eerst het embleem op hun uniform van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Hun eenheid, de Flugabwehrraketengruppe 61, werd begin april onder bevel gesteld van het Nederlandse DGLC.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Special operations forces van de marine trainden de afgelopen periode in het Afrikaanse Dakar 45 Senegalese elitecollega’s. De opleiding maakt deel uit van de oefening Flintlock, die wordt geleid door Amerikanen.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Zr.Ms. Holland, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter, zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De landmacht leverde specialisten voor het doorzoeken van een woning en bijbehorend perceel in de omgeving van Amsterdam.
 • De marine ondersteunde het Openbaar Ministerie in de vorm van maritieme duikcapaciteit voor het zoeken naar- bewijsmateriaal in de omgeving van Diemen.
 • Defensie verleende bijstand aan de autoriteiten van Curaçao in de vorm van handhaving van de rechtsorde tijdens 'ta basta awor'. Met deze campagne zet Curaçao zich in om de criminaliteit op het eiland terug te dringen.
 • De Korps Marinebrandweer rukte uit voor een CO2-meting in een woning in Den Helder.