Marine bereidt zich voor op gevecht tot in hoogste geweldsspectrum.

34 marineschepen, 5 onderzeeboten, tientallen helikopters en vliegtuigen en bijna 5.000 militairen uit 14 landen. De grootste 2-jaarlijkse maritieme oefening in Europa is sinds afgelopen weekeinde in volle gang. Ter voorbereiding op wat? Op het gevecht tot in het hoogste geweldsspectrum. Dit om, als het nodig is, bondgenootschappelijk gebied en belangen op zee te beschermen.

De Duitse tanker Spessart voorziet Zr.Ms. Tromp van brandstof.
De Duitse tanker Spessart voorziet Zr.Ms. Tromp van brandstof.

Aan Joint Warrior, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk, levert ook Nederland een forse bijdrage. Dat gebeurt met zijner majesteits schepen Evertsen, Tromp, Van Amstel, Zeeleeuw, Urk, Mercuur en de Maritime Battle Staff.
Bij de oefening, op de wateren rond Groot-Brittannië en ten noordwesten van Schotland, draait het om een grote verscheidenheid aan scenario’s tot in het hoogste geweldsspectrum.

Zr.Ms. Tromp.
Zr.Ms. Tromp.

Daarmee gaat Joint Warrior, volgens commandant Netherlands Maritime Force commandeur Huub Hulsker, met zijn tijd mee. “Hedendaagse bedreigingen zijn erin meegenomen. Zo oefenen wij zeer realistische scenario’s. Daarin zitten ook zaken als media en de effecten van cyber. Die aspecten zijn van grote toegevoegde waarde omdat we zien dat ze in de huidige tijd steeds meer risico’s met zich meebrengen.”

Het Belgische fregat Louise-Marie.
Het Belgische fregat Louise-Marie.

Media en cyber

Gesimuleerde journalisten spelen een grote rol tijdens de oefening. Zo is er een online platform waarop zij nieuwsartikelen, video’s, radiofragmenten en social mediaberichten publiceren om hearts and minds van de bevolking te winnen. Ook aan boord van de schepen spelen de journalisten een rol. Dit om het omgaan met media te trainen. Daarnaast moeten schepen beducht zijn op hackers, die hun systemen proberen aan te vallen. Zo trainen de vaartuigen hoe ze het best kunnen omgaan met deze relatief nieuwe gevaren. 

Het Duitse fregat Lübeck.
Beeld: Het Duitse fregat Lübeck.

Schietoefeningen

De schepen zijn inmiddels begonnen met de zogenaamde Combat Enhancement Training / Force Integration Training fase (CET-FIT). Hierin worden tactieken en vaardigheden beoefend als onderdeel van een Combined Joint Task Force (CJTF). Hierbij maken alle eenheden onder meer kennis met  internationale partners en trainen hun gezamenlijke operationele gereedheid. Deze week staan verder verschillende schietoefeningen, manoeuvreren, luchtverdediging en onderzeebootbestrijding op het programma.

Naast Nederland en Groot-Brittannië, zijn België, Denemarken, Duitsland, Estland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten de grootste leveranciers van mensen en materieel voor Joint Warrior. Die duurt nog tot 4 mei.