Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s ondersteunden grondtroepen tijdens 9 missies. Dat gebeurde in de Syrische provincie Deir Al Zour. Tijdens deze missies zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot en met 17 april 2018.

Militairen staan opgesteld voor hoogwaardigheidsbekleders.
Beeld: Nieuwe Peshmerga-instructeurs krijgen hun diploma.

Nederlandse instructeurs gaven cursussen aan militairen in Irak. Zij leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De instructeurs verzorgen de opleidingen met collega's van partnerlanden.

Van begin oktober tot afgelopen week gaven Nederlandse instructeurs samen met Britse, Sloveense, Duitse en Zweedse instructeurs de advanced instructor course. De Peshmerga hebben nu hun eigen instructeurs die in de komende maanden onder supervisie van de instructeurs van de coalitie de Wide Area Security Course gaan verzorgen. Nu verzorgen coalitielanden deze cursus nog, maar het is de bedoeling dat eind 2018 de Irakese militairen de cursus zelf geven.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Fennek-verkennningsvoertuigen.
Nederlandse Fennek-verkennningsvoertuigen op weg naar het oefenterrein Pabrade.

Litouwen

Nederlandse troepen namen deel aan een schietoefening van anti-tankeenheden van de NAVO enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Met hun Fennek-verkenningsvoertuigen en het Panzerfaust-antitankwapen schoten zij op doelen, samen met onder meer Litouwse, Duitse, Franse en Kroatische collega’s. De oefening vond plaats op het schiet- en oefenterrein Pabrade. Ruim 700 NAVO militairen namen deel.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de eFP. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Midden-Oosten

Inspecteur Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven ging langs bij Nederlandse militairen in Libanon (UNIFIL, UNTSO), Israël (USSC) en Jordanië (ATF). "Nederlandse militairen doen ook in de minder bekende missies belangrijk werk. Zij verdienen onze aandacht", aldus de IGK.

Nederlands voertuig op vlakte in Mali.
De Langeafstandsverkenningstaakgroep op patrouille.

Lopende operaties buitenland:

 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie. De taakgroep heeft een 11-daagse patrouille achter de rug en de ingewonnen informatie wordt momenteel geanalyseerd.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Zr.Ms. Holland, met aan boord een NH90-helikopter zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC in het Midden-Oosten. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 40 keer explosieven onschadelijk.
 • Chinook helikopterbemanningen en grondpersoneel van de Koninklijke Luchtmacht staan tot en met 1 oktober stand-by om snel de civiele brandweer te ondersteunen bij de bestrijding van omvangrijke (natuur)branden.
 • Defensie stond de lokale autoriteiten op Curaçao bij door het leveren van zoekcapaciteit.