Luchtmachtdetachement herdenkt gesneuvelde landmachtcollega’s

Vandaag is het 10 jaar geleden dat de militairen Dennis van Uhm en Mark Schouwink in Afghanistan sneuvelden. Dat gebeurde toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief reden. Ze worden niet vergeten, dat bleek ook vanmorgen vroeg. Het F-16-detachement in Jordanië trad aan om beide mannen te herdenken en 1 minuut stilte in acht te nemen.

De kleine plechtigheid was op initiatief van 2 detachementsleden die een persoonlijke band met hun gesneuvelde collega’s hadden. “Wij zijn hier samen om onze gevallen collega’s te eren. Zij die de hoogste prijs betaalden voor een veiliger Afghanistan, een veiligere plek op onze wereld. Iets waarvoor wij hier nu ook allemaal zijn.”, klonk het door de luidspreker.

Foto's op tafel van eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink.

Eerste luitenant Dennis van Uhm (li) en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink.

“Mark: een Twentse stoere grote jongen met een nog groter hart. Gekscherend zei hij altijd dat hij de beste soldaat van de NAVO was. Mark: dat was je ook!
Dennis: een voorbeeld eerste klas, een commandant in hart en nieren, met de paplepel ingegoten en dat hebben de andere commandanten geweten. Vandaag klinkt hier weer jullie naam. Jullie zijn helden, die veel te vroeg heen zijn gegaan.”

Daarna volgde een stilte voor hen die hun leven gaven. Brothers in arms.

F-16's van de luchtmacht zijn actief boven Irak en Oost-Syrië om in coalitieverband tegen terreurorganisatie ISIS te strijden. Het detachement opereert vanuit Jordanië.