F-35 klaar met testvluchten

De F-35 Lightning II heeft eergisteren de laatste testvluchten van de ontwikkelingsfase gemaakt. Dat gebeurde op Naval Air Station Patuxent River in Maryland. Sinds de F-35 in 2006 voor het eerst het luchtruim koos, is er 11 jaar getest. Het toestel maakte 9.200 vluchten en was het 17.000 uur in de lucht. De F-35 werd in die jaren op 65.000 punten beproefd op alle gebieden.

Landende Nederlandse F-35.
Een van de Nederlandse F-35's landt op Naval Air Station Patuxent River in Maryland (mei 2016).

Dat maakte het Joint Program Office van het Amerikaanse ministerie van Defensie en bouwer Lockheed Martin bekend.

Het afronden van de testvluchten is een belangrijk moment in de zogenoemde System Development and Demonstration-fase van het nieuwe vliegtuig. De Operational Test and Evaluation-fase, waaraan Nederland actief deelneemt, is inmiddels ook gestart en zal naar verwachting medio 2019 worden afgerond.

Verdere ontwikkeling

Nederland is van plan 30 jaar met de F-35 te opereren. Het is essentieel dat de F-35 in staat blijft met nieuwe dreigingen om te gaan en over nieuwe en verbeterde capaciteiten kan beschikken. In de komende jaren wordt daarom gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het toestel. Dit valt onder het zogenoemde Continuous Capability Development and Delivery (C2D2)-programma.

Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het modernste gevechtsvliegtuig van de wereld. In de VS staan de 2 reeds aan Nederland geleverde F-35's, die momenteel voor de Operational Test and Evaluation fase worden ingezet. De eerstvolgende bestelde F-35’s worden vanaf begin 2019 geleverd en zullen in de VS voor de opleiding van vliegers worden ingezet. Eind 2019 wordt de eerste F-35 aan Vliegbasis Leeuwarden geleverd.

Levering gepauzeerd

Vorig jaar zijn bij de productie van vliegtuigen tekortkomingen bij het aanbrengen van verf geconstateerd. Lockheed Martin heeft het productieproces inmiddels aangepast, maar voor het herstel van deze tekortkomingen bij reeds geleverde vliegtuigen dienen afspraken tussen het F-35 Joint Program Office en Lockheed Martin te worden gemaakt. Het F-35 Joint Program Office heeft besloten een pauze in de levering in te lasten totdat de afspraken hierover zijn vastgelegd.