Verbeterde Leopards voor Duits-Nederlandse pantserbataljon

Fabrikant Kraus Maffei Wegmann heeft gisteren de eerste 3 gemodificeerde ‘Duits-Nederlandse’ Leopard-gevechtstanks overgedragen aan de Duitse landmacht. De Leopard 2A6MA2 heeft een Nederlands communicatie- en informatiesysteem. De tank kan zo naadloos digitaal communiceren met Nederlandse eenheden.

2 Nederlandse militairen met 'de sleutel' van de 1e Leopard 2A6MA2-gevechtstank.
2 Nederlandse militairen met 'de sleutel' van de eerste Leopard 2A6MA2-gevechtstank.

Voor de aanpassing namen Duitsland en Nederland internationaal ongebruikelijke stappen. Nationale industriële belangen werden opzijgezet en technologische kennis en ervaring gedeeld.

“Bij operaties hoog in het geweldsspectrum en als deel van geloofwaardige afschrikking is de tank onmisbaar”, stelt Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen. “De Leopard biedt een unieke combinatie van vuurkracht, bescherming, terreinvaardigheid en is onder alle weersomstandigheden inzetbaar. En nu is de tank ook digitaal volledig up to date.”

Elkaar leren kennen

Nederland koos voor de samenwerking om weer over dit zware wapensysteem te beschikken. Sinds 2015 vormen Duitse en Nederlandse militairen 414 Tankbataljon dat onder bevel staat van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Deze Nederlandse brigade valt op haar beurt weer onder de Duitse 1 Pantserdivisie. Zo leren beide nationaliteiten elkaars werkwijze, cultuur en taal.

Een Duitse Leopard-gevechtstank en een Nederlands CV90-gevechtsvoertuig.
Een Duitse Leopard-gevechtstank (voor) en een Nederlands CV90-gevechtsvoertuig tijdens een gevechtsoefening ter voorbereiding op de flitsmacht (februari 2018).

Eigen troepen onderscheiden

Met het Nederlandse battlefield management system kan het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon volwaardig meedoen met de Nederlandse brigade. De tanks hebben nu ook het Blue Force Tracking System waarmee ze eigen troepen kunnen onderscheiden. Dit beperkt het risico van vuur op eigen troepen aanzienlijk. 414 Tankbataljon krijgt nog voor januari 2019 17 gemodificeerde gevechtstanks. Een aantal dat doorgroeit tot 48 stuks.

De gemodificeerde tanks gaan direct meedoen met de Duits-Nederlandse bijdrage aan de NAVO-flitsmacht in 2019. Die komt in actie bij bedreiging van het NAVO-grondgebied.