Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s ondersteunden grondtroepen tijdens 6 missies. Dat gebeurde onder meer in de Syrische provincie Deir Al Zour. In Irak vlogen de jachtvliegtuigen missies boven de provincie Kirkuk. Tijdens deze missies zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot en met 11 april 2018.

Shelters met vliegtuigen op vliegbasis in Midden-Oosten.

Shelters op de vliegbasis in het Midden-Oosten (januari 2018).

Nederlandse instructeurs geven cursussen aan militairen in Irak. Zij leren onder meer grote gebieden te beveiligen en krijgen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De instructeurs verzorgen de opleidingen met collega's van partnerlanden.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Militaire voertuigen in wijds Malinees landschap.

Nederlandse militairen in Mali (januari 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Zr.Ms. Holland zet zich de komende maanden als stationsschip in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening in het Caribisch gebied.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de hoofdprioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen; schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werkten mee aan de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC in het Midden-Oosten. Hierbij wordt ondersteuning geleverd aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
Mijn wordt op marinevaartuig gehesen.

De Duitse Luftmine wordt op duikvaartuig Cerberus gehesen.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 35 keer explosieven onschadelijk. Een van de explosieven was de mijn die eerder dit jaar bij baggerwerkzaamheden in het Amsterdamse IJ is gevonden.
 • De marine, de luchtmacht en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Marinebrandweer rukte uit naar een brand in een slaapkamer in Den Helder.