Helikopters en special forces bereiden gezamenlijk optreden voor

Luchtmobiele pathfinders zetten een landingszone uit, mariniers bevrijden een gijzelaar en hun fire support team helpt 2 Apache’s bij het lokaliseren van vijandige doelen. Het gebeurt deze week allemaal op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel tijdens de Helicopter Weapon Instructor Course (HWIC SOF).

Een Cougar transporthelikopter.

Een Cougar-transporthelikopter.

Het betreft een deel uit de 16 weken durende opleiding voor helikopterbemanningen waar Special Operation Forces zich bij hebben aangesloten.
De helikoptercursisten trainen alle aspecten van het werk om uiteindelijk wapeninstructeur te worden. Op hun beurt leiden ze dan toekomstige vliegers en loadmasters op tot specialist in hun vakgebied. Daarom is er in Vredepeel veel actie met de Chinook, Cougar, Apache en special forces.

Special Forces gaan aan boord van een Chinook-transporthelikopter.

Special Forces gaan aan boord van een Chinook-transporthelikopter.

Een open mindset, creativiteit en leiderschap. Dat is waar de vliegers en loadmasters op worden beoordeeld. Daarbij is samenwerking met speciale eenheden een belangrijk onderdeel van het werk, dus ook gezamenlijk optrekken tijdens een oefening is van groot belang. Vooral in de planning vooraf moet iedereen dezelfde taal spreken.

Uitdaging

Een extra uitdaging voor de cursisten zit in de dagelijkse functieroulatie. Maandag is iemand mission commander en stuurt de hele operatie aan. Een dag later moet hij instructie geven aan een helikoptervlieger om vervolgens weer verantwoordelijk te zijn voor het draaien van het scenario. Zo moeten de instructeurs in spé verschillende vraagstukken oplossen. Dat alles zowel overdag als ’s nachts.