Duitse luchtverdedigingseenheid onder Nederlands bevel

De Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 is vandaag onder bevel gesteld van het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). Dit gebeurde op de Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel in aanwezigheid van minister Ank Bijleveld-Schouten, haar Duitse collega Ursula von der Leyen en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Kolonel Jan Blom met de Duitse Kommandeur Bodentruppen Luftwaffe brigadegeneraal Michael  Gschossmann.
Commandant-DGLC kolonel Jan Blom (l.) en de Kommandeur Bodentruppen Luftwaffe brigade-generaal Michael Gschossmann met het schild van de Flugabwehrraketengruppe 61.

Bijleveld: “De versteviging van de samenwerking kan niet op een beter moment komen. Overal om ons heen, bezigen partijen steeds stevigere taal en breiden ze hun arsenalen uit. Dit Defensiepact is de enige manier om ons te beschermen tegen dreigingen als de toegenomen beschikbaarheid van bemande én onbemande vliegtuigen en explosieve projectielen. Te lang hebben Europese landen hiervoor op anderen vertrouwd. Het is tijd om ons lot in eigen handen te nemen.”

Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit ongeveer 300 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen voor vliegtuig- en projectielbestrijding op de korte afstand. De Duitse eenheid blijft gehuisvest in Todendorf, Duitsland. Wel versterken Duitse collega’s de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC.

Ongeëvenaard succesverhaal

Von der Leyen sprak over het vervolg van een speciaal succesverhaal: “Wat in 1995 begon met de vorming van 1 Duits-Nederlands legerkorps is inmiddels verworden tot een ongeëvenaarde Defensiesamenwerking. We zijn van samenwerking naar integratie gegaan.” 

Het DGLC is de 5e eenheid die geïntegreerd samenwerkt met Duitsland. Ook qua luchtverdediging werken Duitsland en Nederland al langer samen. Zo is sinds het najaar van 2016 al een uitzendbare Duits-Nederlandse Patrioteenheid operationeel.

kenniscentrum

Naast de integratie van eenheden wordt onderzocht hoe luchtverdedigingseenheden nog intensiever met elkaar kunnen optrekken. Denk aan gezamenlijke doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Binnen het DGLC is inmiddels een binationaal kenniscentrum opgezet. Dit ter verbetering van de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten.