Weekoverzicht Defensieoperaties

Het Immediate Response Team van de lange-afstandsverkenningstaakgroep in Mali werd 3 keer ingezet, waarvan 2 keer via de lucht. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 20 maart 2018.

Explosievenruimers en genisten op weg in vlak landschap doen een zogenoemd 'post blast'-onderzoek.
Explosievenruimers en genisten doen een zogenoemd 'post blast'-onderzoek.

Het Duits-Belgische helikopterdetachement vloog de militairen onder meer naar een locatie in de buurt van Gossi. Daar was een eenheid van het Malinese leger aangevallen. Daarbij vielen enkele lichtgewonden, maar was er vooral veel materiële schade. We vlogen erheen met 6 helikopters", vertelt medic sergeant der 1e klasse Richard. "Bij aankomst zagen we een brandend voertuig en een plas gesmolten aluminium. Door de hitte explodeerden etensblikken. Heftig om te zien."

De explosievenruimers en genisten deden een zogenoemd 'post blast'-onderzoek en verzamelden zo veel nuttige informatie. Daarmee kan Minusma aanslagen helpen voorkomen. Richard: "Een mooie en nuttige actie. Het was de eerste gezamenlijke inzet van Duitse én Belgische heli's. Wij zijn gevraagd omdat wij snel kunnen ontplooien met de nodige capaciteiten. We stonden dan ook binnen een half uur klaar."

Nederlandse militair bekijkt vanuit een helikopter het landschap.
Het Duits-Belgische helikopterdetachement vliegt de Nederlandse militairen onder meer naar een locatie in de buurt van Gossi.

Een andere inzet betrof een gevonden, nog scherpe, anti-tankmijn. Ter plekke werd die vernietigd en waardevolle bewijslast verzameld. De lange-afstandsverkenningstaakgroep onderzocht ook nog de inslaglocatie van een raket. Na het onderzoek werd de site vrijgegeven en konden burgers naar hun huizen terug.

Een Nederlandse F-16-vlieger controleert zijn toestel.
Archieffoto januari 2018: Een Nederlandse F-16-vlieger controleert zijn toestel voorafgaand aan een vlucht boven Irak.

Midden-Oosten

Nederlandse F-16’s ondersteunden grondtroepen boven de Iraakse provincies Ninawa, Al-Anbar, Kirkuk, Erbil en Diyala en de Syrische provincie Deir Al Zour. Dat gebeurde tijdens 10 missies. Er werden geen wapens ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse instructeurs startten in Irak nieuwe cursussen aan militairen in Irak. Ze leerden hen onder meer grote gebieden te beveiligen en kregen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De militairen verzorgden de opleidingen met partnerlanden.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2 hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Litouwen

Leden van de Vaste Commissie Defensie gingen op werkbezoek bij de Nederlandse militairen in Litouwen. “Het is ontzettend belangrijk dat de commissie een bezoek brengt aan de enhanced Forward Presence,” vindt commandant 43 Gemechaniseerde Brigade Jan Swillens. “Dit stelt de commissieleden in staat om rechtstreeks met de soldaten te praten.”

Brigadegeneraal Swillens noemde de militairen een gemotiveerde eenheid die kans ziet er samen met collega’s van 7 andere nationaliteiten van de battlegroup iets van te maken. Ik zie mensen die trots zijn op hun werk. En terecht.”

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederlandse militairen helpen binnen UNMISS mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Het is de hoofdprioriteit van de missie onder het huidige mandaat. Daarnaast richt de VN zich met deze operatie op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden om humanitaire hulp te verlenen en ondersteunt het de wapenstilstand.
 • Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.
 • Nederlandse militairen ondersteunen de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC in het Midden-Oosten. Hierbij wordt ondersteuning geleverd aan de VN missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 25 keer explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde justitie met het doorzoeken van een woning bij Sittard-Geleen en in de omgeving van Den Haag.   
 • Op Bonaire heeft CZMCARIB de lokale autoriteiten ondersteund in het verwijderen van van sargassum, een soort zeewier. Grote hoeveelheden waren aangespoeld op het eiland, wat schadelijke gevolgen heeft voor de natuur, het toerisme en mogelijk ook de volksgezondheid. 
 • Op Curaçao hebben search teams de politie ondersteund bij het doorzoeken van 2 panden en aangelegen terreinen op verborgen vuurwapens.