Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de buurt van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 maart 2018.

F-16 in shelter.
Een Nederlandse F-16 in een shelter in het Midden-Oosten (januari 2018).

De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen tijdens 10 missies, ook boven de Iraakse provincies Salah ad Din en Kirkuk. Bij 2 missies werden wapens ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse instructeurs startten in Irak nieuwe cursussen aan militairen in Irak. Ze leerden onder meer grote gebieden te beveiligen en kregen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De militairen verzorgden de opleidingen samen met partnerlanden.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Militairen met wapens bij pantservoertuigen.
Nederlandse en Franse militairen bereiden zich voor op de oefening (februari 2018).

Litouwen

Een aantal Nederlandse militairen in Litouwen volgde de opleiding tot all arms observer (gelegenheidswaarnemers). Ze leerden hoe ze indirect vuur zoals mortier- of artillerievuur moeten aanvragen om een doel succesvol uit te schakelen.

De oefening vond plaats in de praktijk van het Litouwse platte land. “De waarnemings- en schootvelden zijn hier enorm groot. We kunnen tot wel 4 kilometer ver kijken,” vertelt kapitein Thijs, commandant van het Nederlandse Fire Support Team. Dit team verzorgde de opleiding. “Op oefenterreinen kunnen we door de bebossing vaak niet zo ver kijken. In deze omgeving hebben we veel meer referentiepunten zoals herkenbare gebouwen of infrastructuur. Kortom: Litouwen biedt ons de mogelijkheid om realistisch te trainen omdat we ook buiten militair oefenterrein kunnen oefenen.”

Later dit jaar ronden de gelegenheidswaarnemers de opleiding af met een oefening waarbij daadwerkelijk geschoten wordt.

Normaal gesproken doet het Fire Support Team de vuuraanvraag (call for fire). Omdat dit team heel klein is, heeft het meerwaarde om ‘gelegenheidswaarnemers’ op te leiden. Dit zijn militairen uit de gevechtseenheden die dit als neventaak op zich kunnen nemen. Bijvoorbeeld als het Fire Support Team bezet of uitgeschakeld is, of geen zicht heeft op het doel, maar een gelegenheidswaarnemer wel.

In Pabrade vond een gecombineerde Frans-Nederlandse oefening plaats. De Fransen hadden een groot gevechtsscenario opgezet, en legden 215 man met mortieren, antitankwapens, gepantserde gevechtsvoertuigen en tanks op de mat. Met al deze wapens werd ook met scherp gevuurd. Het Nederlandse geniepeloton sloot met 19 militairen aan bij de oefening. “Wij zorgden voor mobiliteit voor de Fransen,” aldus de pelotonscommandant. “Waar de wegen te smal waren voor de tanks maakten we deze breder. Ook doorbraken we een hindernis, onder andere met explosieven.”

De militairen in Litouwen maken deel uit van de extra NAVO-aanwezigheid aan de oostgrens van het verdragsgebied.

Militairen in Mali bij rivier.
Nederlandse militairen van Desert Falcon patrouilleren in de omgeving van Gao (januari 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederlandse militairen helpen binnen Unmiss mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Het is de hoofdprioriteit van de missie onder het huidige mandaat. Daarnaast richt de VN zich met deze missie op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden om humanitaire hulp te kunnen verlenen en ondersteunt het de wapenstilstand.
 • Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 30 keer explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde Justitie met het doorzoeken van een bedrijfspand in de omgeving van Oisterwijk.   
 • Defensie helpt op verzoek van de Indonesische autoriteiten met twee experts van het
 • Bergings- en Identificatieteam Defensie bij de analyse van menselijke botresten uit  Nederlandse scheepswrakken.