Transportcompagnie zet voertuigen vast met innovatieve kettingen

140 Zwaar Transportcompagnie kreeg vandaag als 1e eenheid binnen Defensie PowerLash-kettingen van Dyneema. Dit zijn extreem sterke en lichte kettingen, volgens de fabrikant gemaakt van de sterkste kunstvezel ter wereld.

“Het is ook nog eens uitgevonden in Nederland”, vertelt Dietrich Wienke van fabrikant DSM Dyneema. Het duurt nog wel even voor de kettingen echt in gebruik worden genomen. Voorlopig gaat het om een pilot met 16 stuks. Die volgde uit de vraag van het personeel naar lichter, gebruiksvriendelijker, maar toch sterke kettingen. Die gebruikt de compagnie om zware voertuigen vast te zetten voor transport per dieplader, trein of schip.

Kenmerken

Wat volgde was een zoektocht naar een innovatief product. Zo hoorde Defensie van de PowerLash. Dit is een ket­ting waarvan de schakels zijn gemaakt uit meerdere lagen Dyneema-bandmateriaal. De textiele ketting heeft een zogenoemde minimal breaking load van 20 ton en wordt met een speciale spanband of kettingspanner op spanning gebracht.

De belangrijkste kenmerken van de Dyneema-kettingen:

  • Ze zijn 8x lichter dan vergelijkbare stalen exemplaren.
  • Ze zijn extreem slijtvast en snijvast en blijven zelfs drijven.

Dankzij deze eigenschappen kan er sneller, veiliger en duurzamer worden gewerkt.