Staatsecretaris bezoekt mariniers Noorwegen

Hoe voer je een gevecht in de bittere kou? En hoe vang je eventuele gewonden op die daarbij vallen? Staatssecretaris Barbara Visser zag het deze week tijdens haar bezoek aan 2 Mariniers Combat Group die voor de koudweer-oefening Joint Reindeer in het hoge noorden van Noorwegen zijn. Ze werd vergezeld door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.

Staatssecretaris Visser bij les opvang gewonden.

Lesje opvang gewonden, die zijn gevallen tijden een gevecht in de bittere kou.

300 Nederlandse mariniers oefenen onder arctische omstandigheden samen met 5000 militairen van de Noorse landmacht. Naast het gevecht zag Visser hoe de technische, logistieke en medische verzorging van de combat group verloopt. En ook demonstreerden de mariniers het verplaatsen per sneeuwscooter. 

Viking rupsvoertuig.

Viking rupsvoertuig.

Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen en het strategisch belang is deze regio belangrijk voor de NAVO. De mariniers doen hun wintertraining al jaren in Noorwegen, maar oefenen niet altijd met hun Noorse collega's. Het toont volgens Visser de toenemende militaire samenwerking tussen beide landen. Visser: We zagen onze mariniers zij aan zij oefenen met hun Noorse collega’s voor onze gezamenlijke veiligheid. Ik ben trots op hun inzet en onder de indruk van hun professionaliteit en doorzettingsvermogen." 

Noorse collega

Aan het einde van de reis ontmoette Visser haar Noorse collega Tone Skogen. Ze spraken over de samenwerking bij verschillende materieelprojecten en de Northern Group. Dit is een groep van noordelijke landen (Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden) die streeft naar meer militaire samenwerking. Nederland is de 1e helft van 2018 voorzitter. De staatssecretaris gaf aan dat zij de Northern Group wil benutten voor meer militaire mobiliteit. Skogen zei hier achter te staan.

Vice-admiraal Kramer en staatssecretaris Visser.

Vice-admiraal Kramer en staatssecretaris Visser.

Voorbeelden van samenwerking

Noorwegen en Nederland werken op meerdere fronten samen. Samen met Duitsland namen ze het voortouw voor de invulling van de Very High Readiness Joint Taskforce, de flitsmacht. De landen leveren nu het leeuwendeel van de multinationale battlegroup in Litouwen. In Irak trainen, ondersteunen en adviseren Noorse en Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische veiligheidstroepen.