Plaatsvervangend MIVD-directeur: "Wiv geen sleepwet, eerder Amnesty-wet"

“De nieuwe Wiv is geen sleepwet. Het is eerder een Amnesty-wet.” Plaatsvervangend MIVD-directeur Geert Kuiper zei dit gisteren tijdens een debat met mensenrechtenorganisatie Amnesty in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Geert Kuiper, Nine de Vries (Amnesty) en Huib Modderkolk.

Van links naar rechts: Geert Kuiper, Nine de Vries (Amnesty) en Huib Modderkolk.

Het is vrij ongebruikelijk dat de MIVD actief bijdraagt aan de informatievoorziening over een onderwerp. De 'spookverhalen' rond het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gaven echter de doorslag.

Kuiper: “Deze wet verbetert de privacy én de veiligheid, daarom is dit een goede wet.” Hij legde uit wat de diensten nu wel en niet mogen: “We willen, kunnen en mogen niet willekeurig iedereen afluisteren. Het is simpelweg niet toegestaan om zomaar de kabel op te gaan.”

Mooi exportproduct

Ook legde hij uit dat de nieuwe wet strenger en uitgebreider is, met onafhankelijk en bindend toezicht. In dat verband noemde hij de wet ‘eerder een Amnesty-wet’. Kuiper: “In bijna geen enkel land ter wereld zijn de inlichtingendiensten zo strak geregeld en gecontroleerd. Ik kan me voorstellen dat het een voorbeeld is voor andere landen, wellicht een mooi exportproduct voor Nederland.”

Debatdeelnemer en Volkskrant-journalist Huib Modderkolk signaleerde een vertekend beeld over het werk van de inlichtingendiensten en de Wiv. “Ik denk dat de helft van de capaciteit van de MIVD wordt opgeslokt door administratie, toezicht en controle. Dat realiseren mensen zich niet.” Wel hadden Modderkolk en Amnesty kritiek op de bewaartermijnen. Zij vroegen zich af waarom gegevens niet korter dan 3 jaar worden bewaard en eventueel verlengd.

Zowel Kuiper als Modderkolk betoogden dat vernieuwing van de wet onvermijdelijk is, omdat inmiddels 90% van de communicatie over de kabel gaat. Kuiper: “Als we daar niet bij kunnen, missen we een enorm groot deel van de communicatie. Het gaat over spionage, cyberaanvallen, terroristen, om de veiligheid van ons land en onze militairen."