Bevoorrading-op-zee ‘droog’ oefenen dankzij zeemanschapstrainer (video)

De Nederlands Belgische Operationele School nam gisteren de nieuwe zeemanschapstrainer Poolster in gebruik. Een demonstratie van een bevoorrading-op-zee toonde de mogelijkheden van de reusachtige oefenopstelling in Den Helder. De state-of-the-art simulator zorgt voor grote besparingen qua vaardagen. Daarnaast is het een mooi voorbeeld van Belgisch-Nederlandse samenwerking.

Marinepersoneel demonstreert bij de opening van de zeemanschapstrainer een bevoorrading-op-zee.

Marinepersoneel demonstreert bij de opening van de zeemanschapstrainer een bevoorrading-op-zee.

“Een zeemanschapstrainer biedt de mogelijkheid om onder geconditioneerde omstandigheden opleidingen en trainingen te doen. Dat geldt ook voor calamiteiten en incidenten. Zo kan het personeel in deze situaties toch verantwoordelijk en veilig werken”, vertelt de commandant van de Nederlands-Belgische Operationele School.

Levensecht

Volgens korvetkapitein stafbrevethouder Christophe Colonval behoren bevoorrading-op-zee en het zetten en beleggen van trossen tot de oefenmogelijkheden. Dat geldt ook voor het koppelen en ontkoppelen van het sleepgerei en ankeren. Hiervoor zijn op het schiereiland Harssens delen van 2 schepen levensecht nagebouwd. Zo staat er een portaalmast zoals aan boord van het logistieke bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman. Daarmee kan een laadstation gelijk aan dat van een luchtverdedigings- en commandofregat worden bevoorraad.

Dicht bij huis

De Poolster past perfect in de nieuwe manier van opleiden die de marine nastreeft. De trainer draagt bijvoorbeeld bij aan de flexibiliteit van opleidingen. De zeemanschapstrainer maakt nautische opleidingen minder afhankelijk van varende eenheden en trainingsfaciliteiten in Engeland. Dankzij de Poolster traint men nu dicht bij huis.

Zeemanschapstrainer met portaalmast.

Overzichtsfoto van de zeemanschapstrainer met de portaalmast (links) waarmee het laadstation (rechts) wordt bevoorraad. De vlakte daartussen stelt de zee voor.

Breed scala trainingsfaciliteiten

Tot in het hoogste geweldsspectrum kan marinepersoneel  ‘droog’ trainen. Zeemanschapstrainer Poolster maakt deel uit van een breed scala aan interne trainingsfaciliteiten. Denk aan warfare-, navigatie-, onderzeeboot-, FRISC- en mijnenjachtsimulatoren. “Het is me een groot genoegen deze simulator te openen en officieel aan het arsenaal toe te voegen”, aldus vice-admiraal Rob Kramer. De Commandant Zeestrijdkrachten opende de trainer samen met de Deputy Admiral Benelux, de Belgische divisieadmiraal Wim Robberecht.