Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 21 februari 2018.

Militairen kijken naar taxiënde F-16.
Militairen kijken naar taxiënde F-16.

De jachtvliegtuigen ondersteunden grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 1 missie werden wapens ingezet. Zij vertoonden zich ook in de Iraakse provincies Ninawa en Diyala.

Nederland strijdt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband tegen terreurorganisatie ISIS.

Medevac-oefening

Er vond een grote medische oefening plaats bij het Nederlandse deel op de vliegbasis in Jordanië. Zogenaamd crashte er een auto met 4 slachtoffers als gevolg.

Het Nederlandse team was binnen enkele minuten aanwezig. Met behulp van de force protection (FP) werd de aan Nederland toegewezen patiënt verzorgd, in de ambulance geladen en naar een landingsite gebracht. Daar stond een helikopter van Royal Jordanian Air Force klaar. De wegen waren door de FP afgezet.

Missiegebied Uitgelicht: gender advisor in Afghanistan

Wervingsspotjes op tv en internet voor meer vrouwen bij de krijgsmacht. In Nederland kijken we er niet van op, maar in Afghanistan ligt dat net even anders. Majoor Daisy is senior gender advisor. Het maken van spots voor de Afghaanse tv en internet is slechts 1 van de dingen waar zij zich mee bezig houdt. “Ik train, adviseer en assisteer Afghaanse vrouwen binnen leger en politie. Het doel is meer gelijkheid krijgen.”

Andere manieren om dat doel te bereiken, zijn het organiseren van trainingen als Engels, counter-IED en female search. “Het fouilleren van vrouwen maakt hier heel concreet de meerwaarde van vrouwelijke collega’s duidelijk. Maar ook een cursus Engels kan veel betekenen. Hiermee kunnen ze de officiersopleiding in Turkije volgen en hogere rangen bereiken. Er zijn al kolonels en een generaal, maar het moeten er meer worden.”

Druk en dankbaar werk
Haar werk brengt Daisy heel veel buiten de poort. “Dan reis ik per helikopter of in een beveiligd konvooi. Ter plaatse zijn er zogenoemde guardian angels, persoonsbeveiligers. En als ik dan na een dag van gesprekken terug kom op het kamp, moeten er rapporten komen van de afspraken.”

Lachend bevestigt ze dat het een drukke job is. “Het voordeel is dat de dagen voorbij vliegen. Ik zit  hier 6,5 maand, maar ik heb niet eens tijd voor heimwee. Het motiveert dat je zichtbaar wat bijdraagt. De vrouwen zijn ontzettend gemotiveerd en we krijgen echt de erkenning dat ze kunnen bijdragen.”

Damesschoenen
Soms zijn het hele praktische zaken die Daisy voor elkaar moet boksen: “1 van de moeilijkheden was het gebrek aan goed schoeisel. Daar ga ik dan achteraan. Je inventariseert wat er nodig is en spreekt met al die mensen die daar wat over te zeggen hebben. Binnenkort krijgen de eerste vrouwen nieuwe desert- en winterschoenen.”

Terreinvoertuig met Nederlandse militairen in Mali.
Nederlandse militairen in hun terreinvoertuig in Mali (september 2014).

Mali

De verkenningstaakgroep Desert Falcon 4 in Noord-Mali draait op volle toeren. Na het plegen van onderhoud en het verwerken van alle verzamelde informatie uit de operatie Tunweya, ging Falcon 10 naar de volgende grote, meerdaagse operatie. De in Gao geplaatste eenheid onderzoekt onder meer of vanuit het zuiden oprukkende terroristische groeperingen invloed uitoefenen op de lokale bevolking.

Irak

In het kader van Operation Inherent Resolve trainen Nederlandse militairen samen met diverse partnerlanden Peshmerga-strijders in Irak. 2 trainingsteams verzorgen een basisinfanterieopleiding voor manschappen en een leiderschapstraining voor kaderleden. In de afgelopen week trainden de Persmerga vaardigheden op het gebied van vechten in stedelijk gebied, bevelsuitgiftes, radioprocedures en lesgeven.

In het westen van Irak werkt een chirurgisch team in het Amerikaanse Role 2-hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Brits team.

Franse en Nederlandse militairen bij mortier.
Franse en Nederlandse militairen leren elkaars materieel en werkwijzen kennen.

Litouwen

Nederlandse militairen liepen uit solidariteit mee in een parade voor het 100-jarig bestaan van de republiek Litouwen. Ook militairen uit andere NAVO-landen liepen mee. De Nederlanders vormen in Litouwen samen met Duitse, Franse, Kroatische en Noorse eenheden een multinationale battlegroup. Deze vooruitgeschoven NAVO-macht heeft als doel de collectieve verdedigingstaak van de Baltische staten te versterken en om onderlinge verbondenheid van de alliantie te tonen.

Het Nederlandse mortierpeloton deed mee aan een Joint Fire Exercise met de Duitse, Franse en Kroatische militairen. Ging het nu nog om een 'droge oefening', later dit jaar doen ze live fire exercises. Het doel nu was bekend worden met elkaars werkwijzen en materialen. Ook deden Nederlandse militairen mee aan wak duiken.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 personen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederland draagt met zijn deelname aan UNMISS direct bij aan de hoofdprioriteit van UNMISS onder het huidige mandaat, te weten bescherming van de burgerbevolking. Daarnaast is deze missie gericht op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, het scheppen van voorwaarden voor het verlenen van humanitaire hulp en het ondersteunen van de wapenstilstand in Zuid-Soedan.
 • Zr.Ms. Van Speijk vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. De belangrijkste taak is het uitvoeren van counterdrugsoperaties.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. Door taakgerichte trainingen worden de capaciteiten van Afrikaanse partners vergroot om effectief en efficiënt vredesoperaties uit te voeren op het Afrikaanse continent.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 35 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • De Defensie Duikgroep ondersteunde voor de tweede keer de Nationale Politie bij een zoektocht naar een verdwenen sportvisse in de omgeving van Veere. Hij is niet gevonden.
 • De Curaçaose Militie ondersteunde tijdens carnaval het Korps Politie Curaçao bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid.