Postuum medailles voor Hattemse broers

Burgemeester Jan Willem Wiggers van Hattem reikte vanmiddag 3 medailles uit aan de familie van de broers Johan en Philip Burghard. Het betrof het Ereteken voor Orde en Vrede en 2 maal het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Portretten van broers Burghard.
De Broers Burghard. Links Philip en rechts Johan.

De medailles zijn door Defensie toegekend aan de broers voor hun inzet in Indië bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

Philip

Sergeant Philip Burghard ontving postuum het Ereteken voor Orde en Vrede voor zijn inzet als genist op Sulawesi tijdens de dekolonisatie. Hij kreeg ook het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Philip Burghard werkte in Nederland tot aan zijn pensioen bij de Prinses Margrietkazerne in Wezep.

Burgemeester Wiggers reikte de medailles uit aan de weduwe van Philip: mevrouw Andi Maneng Burghard, die vandaag 90 jaar werd.

Johan

Sergeant Johan Burghard kreeg postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Johan Burghard jr., zoon van zijn broer nam het ereteken in ontvangst. Johan Burghard vluchtte voor de Japanse invasie naar Australië. Daar was hij gestationeerd bij het enige bommenwerpersquadron van het KNIL: het 18 squadron. Hij werkte als navigator en schutter, maar kwam in 1944 om tijdens een militaire oefening bij Darwin.