België treedt toe tot MRTT-project

België maakt deel uit van het multinationale multirole tanker–transport (MRTT)-project. De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput zette en marge van de vergadering van NAVO-ministers in Brussel eergisteren zijn handtekening. De overige partners bekrachtigden de toetreding van de nieuwe partner ook.

Ministers op een rij.
V.l.n.r.: minister Ank Bijleveld, minister Steven Vandeput, minister Ursula von der Leyen (Duitsland); de Luxemburgse permanent vertegenwoordiger bij de NAVO Arlette Conzemius en de Noorse minister van Defensie Frank Bakke-Jensen.

Het MRTT-project is een voorbeeld van de toekomstgerichte samenwerking tussen Europese landen. De aanschaf van de toestellen van het type A330 MRTT vormt een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de schaarse tanker- en transportcapaciteit van de Europese Unie en de NAVO. Naast het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, voeren de vliegtuigen bijvoorbeeld ook medische evacuaties uit, zo nodig in intensive-care units.

Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.
Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.

8 toestellen

Volgens plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Rose Gottemoeller  kunnen door het project NAVO-vliegtuigen langer in de lucht blijven en verder vliegen. "Het vergroot onze mogelijkheid om onze burgers en ons gebied te beschermen."

Het MRTT-project startte in juli 2016 toen Nederland en Luxemburg gezamenlijk 2 Airbus A330 MRTT-vliegtuigen aanschaften. Sindsdien sloten Duitsland en Noorwegen zich ook aan bij het project . Nu België meedoet komt het aantal aan te schaffen toestellen uit op 8. Ze worden tussen 2020 en 2024 geleverd.

De vloot wordt eigendom van de NAVO. Naast de aanschaf vallen ook instandhouding en operationele inzet onder het MRTT-project. Nederland is leidend in dit multinationale samenwerkingsproject. De nieuwe toestellen krijgen Vliegbasis Eindhoven en Keulen-Bonn als thuisbasis. Ook registreert Nederland de vliegtuigen en is het verantwoordelijk voor het toezicht op de luchtwaardigheid. Onderzocht wordt of het op Vliegbasis Eindhoven gelegerde European Air Transport Command de pool kan aansturen.