Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-strijders en een logistieke opslagplaats aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 februari 2018.

Nederlandse F-16 taxiet in midden-Oosten naar startbaan.
Een Nederlandse F-16 op weg naar de startbaan.

De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen, ook boven de Iraakse provincie Al-Anbar, tijdens 8 missies. Bij 2 werden wapens ingezet.

Nederland strijdt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse militairen bij voertuigen op vlakte in Mali.
Een Nederlandse patrouille in het noorden van Mali is zojuist bevoorraad (december 2015).

Mali

Vanuit Kidal voerden militairen patrouilles uit in en rondom de Noord-Malinese stad.

Operations-analist Jan Maarten praatte de militairen bij over presence, posture, profile: hoe presenteer je jezelf buiten de poort. Jan Maarten: "Het peloton is zich zeer bewust van zijn uitstraling. De militairen zijn dagelijks in de stad. Zo kunnen zij goede relaties opbouwen."

Fennek in besneeuwd bos.
Een Nederlandse Fennek-verkenningsvoertuig in de sneeuw van Litouwen.

Litouwen

De nieuwe lichting militairen in Litouwen heeft de 1e week te velde achter de rug. In regen en kou oefenden de pelotons in Kazla Ruda verschillende vaardigheden. Zij moesten ‘survivalen’, hinderlagen leggen en een zwaar beveiligd complex innemen. Ook trainden de pelotons het optreden in verstedelijkt gebied. 

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de militaire aanwezigheid in de Baltische Staten. Die onderstreept de solidariteit van de NAVO met  Estland, Letland Litouwen en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 personen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Nederlandse militairen trainen in Irak samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid, humanitair oorlogsrecht en het beveiligen van grote oppervlakken. Ook geven zij een instructeurscursus. In het westen van Irak werkt een chirurgisch team in het Amerikaanse Role 2-hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Brits team.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederland draagt met zijn deelname aan UNMISS direct bij aan de hoofdprioriteit van UNMISS onder het huidige mandaat, te weten de bescherming van de burgerbevolking. Daarnaast is deze missie bezig met het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, het scheppen van voorwaarden voor het verlenen van humanitaire hulp en het ondersteunen van de wapenstilstand in Zuid-Soedan.
 • Zr.Ms. Van Speijk vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. De belangrijkste taken zijn het uitvoeren van counterdrugsoperaties.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. Door taakgerichte trainingen worden de capaciteiten van Afrikaanse partners vergroot om effectief en efficiënt vredesoperaties uit te voeren op het Afrikaanse continent.

Operaties/acties binnenland:

 • De Curaçaose Militie ondersteunde de lokale autoriteiten bij handhaving van de openbare orde en veiligheid tijdens de viering van carnaval op Curaçao.
 • De marine en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 30 keer (geïmproviseerde) explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Defensie Duikgroep hielp de politie met onderwater zoekcapaciteit bij Burgh-Haamstede, Zeeland.
 • Het Maritieme Advanced Search Team van Korps Mariniers ondersteunden het Openbaar Ministerie bij een zoekactie naar verborgen ruimten in omgeving Goirle.