Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-doelen aan: strijders, logistieke opslaglocaties en artillerieopstellingen. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 31 januari tot en met 6 februari 2018.

F-16 taxiet naar startbaan.
Een Nederlandse F-16 op weg naar de startbaan.

De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen tijdens 11 missies, ook boven de Iraakse provincies Ninawa, Sala ad-Din en As-Sulaymaniyah. Bij 4 werden wapens ingezet.

Nederland doet boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband mee aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

VPD

Mariniers beveiligden voor de 250e keer een Nederlandse koopvaarder. Deze mijlpaal viel te beurt aan motorschip Bravenes van rederij Van Oord. De bemanning van dit schip hoefde tussen Singapore en Egypte niet bang te zijn voor aanvallen van piraten.

Minister praat met militair in Litouwen.
Minister Bijleveld in gesprek met een Nederlandse militair.

Litouwen

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht samen met Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen, de Nederlandse eenheden in Litouwen. Zij waren daar voor de 1e verjaardag van de enhanced Forward Presence (eFP). Nederland levert een bijdrage aan de militaire aanwezigheid in de Baltische Staten, die de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen onderstreept.

Acota

4 Nederlandse militairen arriveerden in Oeganda. Daar maken zij deel uit van het Acota-team. Acota is een Amerikaans programma, gefinancierd door het US State Department en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het heeft als doel Afrikaanse militairen voor te bereiden op hun vredesmissies elders op het werelddeel. Zo levert Oeganda een ruime bijdrage aan de Amisom-missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Het Nederlandse team blijft tot eind maart.

Militairen met 'gewonde' collega's.
Tijdens de oefening werden 22 'gewonden' afgevoerd.

Afghanistan

De medische compagnie op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif draaide een oefening waarbij snel veel slachtoffers moesten worden afgevoerd. Het scenario van deze oefening was een grote uitslaande brand. Brandweer en het mobile medical platoon vervoerden zo snel mogelijk 22 'slachtoffers' naar het Role 2-hospitaal. De oefening was opgezet met behulp van de internationale eenheden op Camp Marmal.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 personen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Irak

Voor Operation Inherent Resolve trainen Nederlandse militairen met diverse partnerlanden Peshmerga-strijders in Irak. Het team van Capacity Building Mission Iraq (CBMI) IX droeg vorige week het stokje over aan CBMI X. Zij voeren deze missie uit tot en met mei 2018.

2 trainingsteams verzorgen een basis-infanterieopleiding voor de manschappen en daarnaast een leiderschapstraining voor de kaderleden. Dat gebeurde in 2 opleidingscentra van Peshmerga. Zij kregen les in basisvaardigheden, kaartlezen en het verrichten van medische handelingen. Degenen die de training afrondden, ontvingen een certificaat.

In het westen van Irak werkt een chirurgisch team in het Amerikaanse Role 2-hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Brits team.

Nederlandse pantservoertuigen in Mali met Duitse helikopter.
Langeafstandverkenners in Mali op pad met een Duitse helikopter.

Mali

De langeafstandverkenners in Gao voerden een 8-daagse patrouille uit in het Tamkoutat-gebied. Zij opereerden samen met Duitse Tiger- en NH90-helikopters. De militairen kwamen onder meer in en rond het oord Telatai, waar sinds 2015 geen Minusma-eenheden zijn geweest. Het was onrustig in het patrouillegebied, maar doordat de verkenners er waren, keerde de rust tijdelijk terug. De operatie leverde veel informatie op. De langeafstandverkenners in Kidal patrouilleerden door de stad om informatie te verzamelen.

Lopende operaties buitenland:

  • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
  • Zr.Ms. Van Speijk vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. De belangrijkste taken zijn het uitvoeren van counterdrugsoperaties.

Operaties/acties binnenland:

  • De landmacht en de marine hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 30 keer (geïmproviseerde) explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
  • Marineduikers staan sinds 15 januari stand-by voor het onschadelijk maken van explosieven die mogelijk worden gevonden bij het verdiepen van de Nieuwe Waterweg en de Botlek. Er zijn nog geen explosieven aangetroffen. Het onderzoek duurt nog ongeveer 1 week.
  • Defensie hielp bij het doorzoeken van een woning in de omgeving van Tiel.