Mariniers beveiligen voor 250e keer koopvaardijschip

Mariniers hebben voor de 250e keer een koopvaardijschip beveiligd. Deze mijlpaal viel te beurt aan de Bravenes van rederij Van Oord. De bemanning van dit schip hoefde tussen Singapore en Egypte niet bang te zijn voor aanvallen van piraten. De mariniers keerden vandaag terug op Schiphol.

Reders kunnen sinds 2011 een beroep doen op speciale beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen Nederlandse schepen die door gevaarlijke gebieden varen, zoals de Golf van Aden en de Hoorn van Afrika bij Somalië. Vooral langzaam varende schepen zijn kwetsbaar voor piraterij.

Bescherming tegen piraten

Wanneer reders een beroep doen op een VPD, geven zij de beveiliging van het schip volledig uit handen. De zwaarbewapende militairen plaatsen prikkeldraad, houden de uitkijk en grijpen in wanneer nodig.

De beveiligingsteams zijn een onderdeel van piraterijbestrijding. De marine neemt sinds 2008 ook deel aan antipiraterijoperaties van de NAVO en Europese Unie.

Investering in nieuwe eenheid

De mariniers voor VPD’s worden samengesteld uit operationele eenheden. Met het extra geld dat Defensie krijgt, wordt een nieuwe operationele eenheid opgericht. Die neemt onder meer deze beveiligingstaak over, wat de bestaande eenheden ontlast.  

Minister Ank Bijleveld-Schouten ontving de terugkerende mariniers.