Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-doelen aan, waaronder gebouwen, opstellingen, een hoofdkwartier en een opslaglocatie. Dat gebeurde in de buurt van Al Ramadi en Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot en met 30 januari 2018.

Technicus bevestigt brandstofslang aan F-16.
Een F-16 wordt bijgetankt (september 2015).

De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen tijdens 12 missies, ook boven de Iraakse provincies Ninawa en Al Anbar. Bij 6 werden wapens ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Missiegebied Uitgelicht: Air Task Force Jordanië

150 militairen werken in Jordanië dag en nacht rond 6 F-16’s. De toestellen, waarvan 2 reserve, nemen deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië. Luitenant-kolonel Michel is detachementscommandant en vlieger. Zelf neemt hij tijdens deze missie ook plaats in de cockpit.

“Wij zijn de scherpschutters in de lucht. We vliegen hoog, maar dat betekent niet dat onze doelen voor ons vaag en ver weg zijn. We zien ze haarscherp doordat we door een soort verrekijker inzoomen. We zijn ons erg bewust van wat we doen. We weten waar ISIS voor staat en wat deze terroristen aanrichten. We zien hen als een grote bedreiging voor Nederland. Onze focus ligt dan ook echt op deze strijd."

Overzicht op de weg vanuit Nederlands patrouillevoertuig.
Langeafstandsverkenners tijdens een patrouille (januari 2017).

Mali

De nieuwe rotatie langeafstandsverkenners van Desert Falcon in Gao voerden hun eerste meerdaagse patrouille uit, ondersteund door Duitse helikopters. Doel was het verder in kaart brengen van de veiligheidssituatie in Noord-Mali.

Daarnaast werden onder leiding van de civiele adviseur diverse projecten bezocht. De militairen gaven lokale autoriteiten voorlichting over het vredesproces. Door de open houding van de taakgroep maken ze makkelijk contact met de bevolking.

De langeafstandsverkenners in Kidal voeren eveneens dagelijks patrouilles uit om informatie te verzamelen en zo bij te dragen aan de veiligheidssituatie.

2 Fennek-verkenningsvoertuigen in de sneeuw.
2 Fennek-verkenningsvoertuigen in de sneeuw.

Litouwen

De nieuwe lichting Nederlandse militairen draaide een oefenprogramma om te wennen aan het terrein en de weersomstandigheden.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Zr.Ms. Van Speijk.
Zr.Ms. Van Speijk (mei 2017).

Caribisch gebied

De bemanning van Zr.Ms. Van Speijk redde 9 opvarenden van een Panamees schip. Dat gebeurde in de Caribische Zee. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte het schip eerder die nacht. De Van Speijk was in de buurt voor een routinecontrole toen de bemanning van het vaartuig aangaf dat het bootje watermaakte en zonk. Kort daarna brak er ook nog brand uit en raakte het onbestuurbaar. De opvarenden sprongen van boord. Zij zijn met de NH90-boordhelikopter en de kleine vaartuigen van de Van Speijk uit het water gehaald. De drenkelingen zijn overgedragen aan de autoriteiten van Aruba overgedragen.

Zr.Ms. Van Speijk vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch gebied. De belangrijkste taken zijn het verlenen van orkaannoodhulp en het uitvoeren van counterdrugsoperaties.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul wordt gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. In Mazar-e-Sharif werkt een chirurgisch team in het Role 2 hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Duits team
 • Nederlandse militairen trainen in Irak samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid, humanitair oorlogsrecht en het beveiligen van grote oppervlakken. Ook geven zij een instructeurscursus.
 • In het westen van Irak werkt een chirurgisch team in het Amerikaanse Role 2 hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Brits team.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 35 keer (geïmproviseerde) explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakt het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.
 • Marineduikers staan sinds 15 januari stand-by voor het onschadelijk maken van explosieven die mogelijkerwijs worden gevonden bij het verdiepen van de Nieuwe Waterweg en de Botlek. Tot dusver zijn nog geen explosieven aangetroffen. Het onderzoek zal nog ongeveer 2 weken duren.
 • Defensie ondersteunde de politie met zoekcapaciteit in de buurt van Nijmegen.