Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s hebben ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-opstellingen en gepantserde voertuigen aangevallen. Dat gebeurde in de buurt van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië en in de omgeving van Rutba in de Iraakse provincie Al Anbar. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 januari 2018.

F-16 klaar voor vertrek.

Een Nederlandse F-16 is klaar voor vertrek (september 2015).

De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen tijdens 8 missies, ook boven de Iraakse provincie Ninawa. Bij 3 van deze missies werden wapens ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse CV90 in Litouwen.

Een Nederlandse CV90 in Rukla (april 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep VN operatie Minusma in Mali verzamelt inlichtingen
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul wordt gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Het Nederlands chirurgisch team is inmiddels volledig inzetbaar.
 • Nederlandse militairen trainen in Irak samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid, humanitair oorlogsrecht en het beveiligen van grote oppervlakken. Ook geven zij een instructeurscursus.
 • In het westen van Irak werkt een chirurgisch team in het Amerikaanse Role 2 hospitaal. De Nederlandse medici werken daar nauw samen met een Brits team.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 35 keer (geïmproviseerde) explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Militairen en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. De marine helpt daarbij.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij Bunschoten.