Jelle van Haaster Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018

Reservist ritmeester Jelle van Haaster van de Nederlandse Defensie Academie is Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018. De Researcher cyber werd gisteravond gekozen tijdens de verkiezing in Poppodium Annabel in Rotterdam. Hij won de wisseltrofee en 2 opleidingen. Het gaat om een masterclass in persoonlijk leiderschap van de VNG Academie en een training in creatieve technieken van Ynnovate.

Jelle van Haaster met bos bloemen.
Bloemen en de wisseltrofee voor Jonge Ambtenaar van het Jaar Jelle van Haaster.

4 jonge ambtenaren, geselecteerd uit zo’n 70 nominaties,  namen het tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond. Voor meer dan 200 aanwezigen gaven zij onder meer hun visie op de toekomst van de overheid. De jury verkoos Van Haaster unaniem tot winnaar.

Creatief en authentiek

Juryvoorzitter Simone Roos prees hem om zijn talent en zijn vermogen om op zichzelf te reflecteren. "Jelle heeft een mooie mix van begeerlijke skills op het gebied van ICT en een maatschappelijke drive." Ze noemde hem creatief en authentiek.

Van Haaster bouwde de populaire apps ‘Rangen’ en ‘ZHKH’ (zelfhulp Kameradenhulp). Verder creëerde hij een militaire streetview-omgeving van Mali waarmee militairen zich beter op missies kunnen voorbereiden.

De ritmeester rondt momenteel zijn promotieonderzoek af. Dat gaat over het nut van militaire cyberoperaties in conflictgebieden. Van Haaster voert dit onderzoek uit aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker en docent op de Faculteit Militaire Wetenschappen is hij als reservist cyberadviseur bij 1 Civiel en Militaire Interactie Commando.

Toonbeeld

Promovendus op cybergebied Van Haaster vertegenwoordigt een jaar lang jonge ambtenaren als toonbeeld van iemand die verandering brengt. "We zijn trots op Jelle als ambassadeur", aldus de voorzitter Emke Westra van het jonge ambtenarennetwerk FUTUR: "Jelle is vernieuwend, kan goed luisteren en weet impact te hebben. In de huidige samenleving die constant in beweging is spelen jonge ambtenaren een belangrijke rol."

Sinds 2002

De vakjury bestond uit Simone Roos (directeur-generaal Overheidszaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Pieter Jeroense (plaatsvervangend algemeen directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeente), Dennis Wiersma (lid van de Tweede Kamerfractie namens de VVD), Robert Beelen (Opleidingsmanager bij de Bestuursacademie Nederland) en Marjolein Geurts (Bestuurslid FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk en strategisch adviseur bij het RIVM).

Sinds 2002 organiseert stichting FUTUR de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil FUTUR het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken.

2 jaar geleden had Defensie ook al de Jonge Ambtenaar van het Jaar binnen de gelederen. Toen sleepte kapitein der mariniers Mark Brouwer de titel in de wacht.