Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

Nederlandse F-16’s hebben ter ondersteuning van grondtroepen een ISIS-strijder aangevallen. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Hammam in de oostelijke provincie Deir Al Zour in Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 tot en met 16 januari 2018.

Nederlandse vlieger controleert wapens F-16.
Een Nederlandse vlieger controleert in Jordanië de wapens van zijn F-16 voor de vlucht.

De jachtvliegtuigen hielpen grondtroepen tijdens 9 missies: 5 vluchten waren boven de Iraakse provincies Al-Anbar en Ninawa, 4 boven het Syrische Deir Al Zour, waarbij 1 keer wapens zijn ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse militairen in het gelid.
Nederlandse militairen op de appelplaats in Rukla.

Litouwen

Het nieuwe Nederlandse detachement in Litouwen is operationeel. Ongeveer 250 militairen leveren daar een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. Onder Duits bevel vormen zij samen met Duitsers, Fransen, Kroaten en Noren de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid.

“Nederland is een gewaardeerde partner in onze internationale battlegroup,” vertelt het Duitse hoofd communicatie luitenant-kolonel Bösker. “Wij zijn blij ook het komende halfjaar met de Nederlanders samen te werken. Hun vaardigheden, apparatuur en materialen zijn voor ons van grote waarde.”

Het Nederlandse detachement, een infanteriecompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade, beschikt over zware voertuigen, zoals CV90’s, Fenneks, Boxers en YPR’s. Commandant luitenant-kolonel Martijn Lammers: “Tot en met medio juli trainen wij voornamelijk met internationale partners. Zo verbeteren we niet alleen de samenwerking, maar laten we als internationaal samengestelde battlegroup de bevolking ook zien dat we er voor hen zijn als dat nodig is.”

De NAVO-aanwezigheid in Litouwen bestaat uit ongeveer 1.300 militairen. Het onderstreept de solidariteit van het NAVO-bondgenootschap met de Baltische Staten en Polen.

Benelux

Belgische F-16’s bewaken het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Zij namen vorige week de taak over van Nederland. Het was gelijk raak. De Belgen onderschepten 2 Russische gevechtsvliegtuigen boven de Noordzee.

Video:

20 seconden beeld van een van de onderschepte Russische gevechtsvliegtuigen. Ze zijn gemaakt vanuit een Belgische F-16.

Militairen in jeep op open vlakte.
Nederlandse militairen patrouilleren in Mali (december 2015).

Mali

De langeafstandverkenners van Desert Falcon-4 in Gao hebben hun ‘inwerkperiode’ achter de rug. De eenheid voerde in de omgeving van Kamp Castor een 2-daagse patrouille uit. Die had als doel zich het zware terrein verder eigen te maken, de procedures nogmaals te trainen en contact te leggen met de bevolking. De eerste langere patrouille begint binnenkort. Daarnaast is een verkenning uitgevoerd in de omgeving van Kidal.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul wordt gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Nederlandse militairen trainen in Irak samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid, humanitair oorlogsrecht en het beveiligen van grote oppervlakken. Ook geven zij een instructeurscursus.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Een chirurgisch team van 9 specialisten werkt in het Amerikaanse Role 2 hospitaal in het westen van Irak.
 • Een tweede chirurgisch team is gearriveerd in Afghanistan.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Sinds dit jaar is er ook op Sri Lanka een logistiek steunpunt operationeel. VPD’s zijn zo sneller in het operatiegebied.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 40 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Militairen en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.