Belg aan het roer van NAVO-mijnenjachtvloot

België voert sinds gisteren het commando over de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. De zuiderbuur nam in Zeebrugge het stokje over van Letland. Nederland levert voor een halfjaar het stafschip voor het eskader, dat vooral opereert op de Noordzee en Baltische Zee.

Militairen marine salueren. Op de voorgrond de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer.
Op de voorgrond fregatkapitein Peter Ramboer.

Fregatkapitein Peter Ramboer voert bijna een jaar het bevel over de mijnenbestrijdingsvloot. De komende maanden doet hij dat vanaf het Nederlandse torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur. Ramboers internationale staf bestaat dan ook voornamelijk uit Nederlandse militairen. Nederland en België werken op het gebied van mijnenbestrijding al jarenlang nauw samen.

“De Mercuur is voor het eerst stafschip voor de NAVO”, vertelt scheepscommandant luitenant ter zee der 1e klasse Rik Woertman. “Voor de bemanning even wennen, zeker met de grote internationale staf aan boord.”

Nederland levert verder nog mijnenjagers. In het voorjaar treedt Zr.Ms. Urk toe, na de zomer afgelost door Zr.Ms. Makkum. Het Belgische logistieke ondersteuningsvaartuig BNS Godetia volgt medio dit jaar de Mercuur op als vlaggenschip.

Explosieven ruimen

Het NAVO-verband doet mee aan grote internationale oefeningen zoals Joint Warrior en Baltops. Maar het blijft niet alleen bij trainen. De mijnenjagers zetten zich ook in om oude explosieven te zoeken en te ruimen. Die vormen nog altijd een gevaar voor de scheepvaart.

Geruststellende maatregelen

Naast het mijnenvrij houden van vaarroutes oefent het eskader met NAVO-eenheden uit diverse landen. Dat is vooral bedoeld om de samenwerking te verbeteren. Daarnaast is het vlootverband zichtbaar onderdeel van de geruststellende maatregelen richting de Baltische Staten en Polen. Het toont de bondgenootschappelijke solidariteit en geeft een duidelijk signaal tegenover de Russische dreiging.