Koning benoemt Middendorp tot adjudant

Koning Willem-Alexander heeft generaal Tom Middendorp benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. Middendorp is benoemd vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht.

Adjudanten van de koning bereiden de openbare optredens voor van de leden van het Koninklijk Huis en bieden ondersteuning bij grote evenementen. Dit gebeurt over het algemeen samen met de persoonlijk adviseurs en hofdames.

De adjudanten komen altijd van de marine, de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee. Adjudanten worden benoemd bij Koninklijk Besluit. De koning kan een adjudant na zijn vertrek benoemen tot adjudant in buitengewone dienst. Dat betekent dat hij of zij in bijzondere omstandigheden tijdelijk kan worden teruggeroepen.

Herkenbaar

De adjudant-generaal en de adjudanten dragen op de rechterschouder van hun uniform een goudkleurige nestel (gevlochten koorden). Op de revers zijn de letters WA van Willem-Alexander te zien, met een kroontje erboven. Adjudanten van de marine dragen de letters WA op de schouder in plaats van op de revers.

CDS

Middendorp was van 2012 tot oktober 2017 Commandant der Strijdkrachten (CDS). De CDS is Defensies hoogste militair en is verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Hij is verantwoordelijk voor de inzet van militairen op missie en is de belangrijkste adviseur van Nederlands politieke leiders.