F-16’s vliegen ook in 2018 in de avonduren

F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden vliegen vanaf vandaag weer in de avonduren. Dat is noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, dus ook in het donker. Ze moeten 24/7 inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.

3 F-16's in de lucht bij ondergaande zon.
Een F-16 stijgt op bij invallende duisternis (archieffoto).

De vluchten zijn van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur en op vrijdag alleen overdag. De oefeningen staan gepland voor de weken:

  • 15 tot en met 19 januari,
  • 29 januari tot en met 2 februari,
  • 5 tot en met 9 februari,
  • 19 tot en met 23 februari en
  • van 26 februari tot en met 2 maart.

De oefeningen worden nu gehouden omdat het vroeg donker is. De toestellen hoeven daardoor niet 's nachts te trainen. Echte operaties zijn ook in het donker. De vlieger beschikt over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om deze middelen optimaal te gebruiken tijdens huidige en toekomstige missies, moet er regelmatig worden getraind, ook bij duisternis.

Voor vliegers van Volkel en Leeuwarden zijn deze oefeningen belangrijk om de inzetgereedheid verder te verhogen. In 2017 concentreerde de Koninklijke Luchtmacht zich op het herstel van de inzetbaarheid van haar personeel en materieel.

Informatie

Om operationele redenen of vanwege onvoorziene omstandigheden kan van de planning worden afgeweken. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten, bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Dien eventuele klachten in via luchtmacht.nl/geluidshinder.