Ridder Militaire Willems-Orde Fulmer overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Edward Fulmer is 31 december op 98-jarige leeftijd in Amerika overleden. Hij was in de Tweede Wereldoorlog een van de vliegers tijdens operatie Market Garden, de slag om Arnhem.

Ridder MWO Fulmer en ridder MWO Tuinman.
Ridder MWO Fulmer ontmoet Ridder MWO majoor Tuinman.

Naast een grondoffensief om zuidelijk Nederland te bevrijden, probeerden geallieerde luchtlandingsdivisies de bruggen bij Arnhem, Grave en Nijmegen in handen te krijgen. Het plan draaide uit op een mislukking.

Bij deze grote luchtlandingsoperatie was Fulmer 2e vlieger op een Douglas C47, een ongewapend transportvliegtuig. Het toestel, beladen met een afdeling parachutetroepen en een hoeveelheid zeer ontplofbare stoffen, raakte op 18 september 1944 zwaar beschadigd door Duits afweergeschut. De 1e vlieger verloor het bewustzijn.

Paratroepen en bemanning redden zich door uit het vliegtuig te springen. Maar Fulmer deed een heldhaftige poging om het leven van de 1e vlieger te redden: hij nam het stuur over. Ondanks ernstige brandwonden aan zijn gezicht nek en armen wist hij het vliegtuig aan de grond te krijgen.

De jonge ridder MWO Fulmer.
De jonge Ridder MWO Fulmer.

Buitengewone heldhaftigheid

Koningin Wilhelmina benoemde de Amerikaan op 17 oktober 1946 tot Ridder Militaire Willems-Orde. “Luitenant Fulmer heeft buitengewone heldhaftigheid getoond en daarbij zijn eigen veiligheid niet geteld”, vermeldde het koninklijk besluit.

Edward Fulmer kreeg vorige maand nog Nederlands bezoek van Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman en de voorzitter van het Kapittel van de Militaire Willems-Orde, generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink.