F-16’s naar Midden-Oosten voor strijd tegen terreur

6 F-16-gevechtsvliegtuigen zijn vanmorgen vanaf Vliegbasis Volkel naar het Midden-Oosten vertrokken. De Nederlandse toestellen nemen daar deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.

6 F-16's in de lucht.
Archieffoto van de 6 F-16's die in juni 2016 terugkeerden van de eerste missie tegen ISIS.

De F-16's, waaronder 2 reservetoestellen, opereren vanuit Jordanië. Het is de 2e keer dat Nederland jachtvliegtuigen inzet tegen IS. De vorige keer was van oktober 2014 tot juli 2016. Toen loste België Nederland af. Nu is het andersom. Eind vorig jaar kwam er groen licht voor de nieuwe Nederlandse deelname. Eerder vandaag en vorige week vertrokken al 150 militairen van het F-16 detachement vanaf vliegbasis Eindhoven.

Nog altijd behoefte

Ondanks dat de islamitische terreurorganisatie bijna is verslagen, is de strijd nog niet volledig gestreden. De dreiging blijft. Er is dan ook nog altijd behoefte aan jachtvliegtuigen bij de coalitie.

De Koninklijke Luchtmacht zette daarnaast een force protection detachement in. Deze beschermde de Belgische F-16-eenheid. Ook leverde de luchtmacht een KDC-10-tankervliegtuig en C-130 Hercules-transportvliegtuig.