Militairen vieren kerst ver van huis

Terwijl bijna heel Nederland vrij is en Kerstmis viert, inclusief gourmetten, cadeaus en noem maar op, werken Nederlandse militairen in missiegebieden gewoon door. Toch gaan de feestdagen niet helemaal ongemerkt aan hen voorbij. Ga mee in vogelvlucht langs diverse missiegebieden en lees hoe ze daar kerst vieren.

Pannenkoeken Rukla, Litouwen
Pannenkoekendiner in Rukla

Obstakelloop in Litouwen

Eerste stop: Rukla, Litouwen. Terwijl Duitse militairen broodjes worst uitstallen, zijn de Nederlandse militairen in Litouwen druk in de weer met een tosti-ijzer. Dit tafereel op de kerstmarkt was de aftrap voor de feestdagen bij de eenheden van de eFP Battlegroup (enhanced Forward Presence).
Op kerstavond was het tijd voor pannenkoeken en na een bezinningsdienst op eerste kerstdag was er ‘s middags een zogeheten Kerstcross, een obstakelloop rond de basis. Vanochtend was er een kerstontbijt voor alle landen.

Kampvuur in Erbil, Noord-Irak
Kampvuur in Erbil, Noord-Irak

Kampvuur in Irak

Kerst vieren in een land ver van huis, ver van familie en vrienden. Het is een aparte ervaring, merken ook de Nederlandse militairen die in Noord-Irak trainingen geven aan Koerdische peshmergastrijders. Ondanks dat het werk gewoon doorgaat, was er vrijdag een gezamenlijk kerstdiner. “Niet zo lekker als thuis, maar de smaakpapillen werden toch aardig verwend”, was het oordeel. Na het kerstdiner werd tegenover de 'Dutch Corner' een kampvuur gestookt om samen rustig na te genieten.

Spelletjes op de kerstmarkt
Spelletjes in Gao

Missing Man Table in Mali

Volgende stop: Kamp Castor, Mali. Hier was in de eetzaal een ‘Missing Man Table’ ingericht, een militair gebruik om vermiste en gesneuvelde collega’s te gedenken tijdens feestelijke evenementen. In de weken voor Kerstmis zorgden de Duitse collega’s, die begin december het beheer over Kamp Castor hebben overgenomen, voor een goede kerstsfeer. Een echte Weihnachtsmarkt ontbrak niet. De militairen in Gao konden zich 2 avonden te goed doen aan braadworsten, (alcoholvrije) glühwein en oudhollandse en Duitse spelletjes.

Ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse Kerstman
Ontmoeting met Zuid-Afrikaanse Kerstman

Santa Claus in Libanon

Dan zijn er nog de kleinere missies, waar Nederlandse militairen in kleine teams of zelfs in hun eentje werken. Neem bijvoorbeeld de UNIFIL-missie in Libanon waar majoor Patricia Huls–Van Zijl actief is als Military Gender Advisor.

Als enige Nederlander tussen de ruim 10.500 UNIFIL-militairen was ze aangenaam verrast dat de Kerstman Nederlands verstond aangezien deze ‘versie’ uit Zuid-Afrika kwam, waar Afrikaans wordt gesproken. Deze taal is nauw verwant aan het Nederlands.

Bezinningsdienst op Camp Marmal
Bezinningsdienst op Camp Marmal

Samen eten in Afghanistan

Tot slot Afghanistan, waar ruim 100 Nederlandse militairen deelnemen aan de missie Resolute Support. Ook daar gaan de feestdagen niet onopgemerkt voorbij. Begin december organiseerden Nederlandse en Belgische militairen in Afghanistan al een kerstmarkt.

Gisteren hebben de Nederlanders op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif samen gedineerd. Voorafgaand aan het diner sprak de Senior National Representative kolonel Groeneveld met name haar waardering voor het thuisfront uit. Zij zijn tenslotte degenen die tijdens de feestdagen hun dierbaren die op uitzending zijn moeten missen.