Weekoverzicht Defensieoperaties

Gemakkelijker contact maken met de vrouwelijke bevolking. Met dat doel ging in Zuid-Libanon een uit 10 vrouwen bestaande UNIFIL-patrouille op pad. Een Nederlandse genderadviseur nam het initiatief. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 12 tot 19 december 2017.

Het doel van de vrouwenpatrouille is het krijgen van betere toegang tot de lokale gemeenschap. In deze cultuur is het gebruikelijk dat vrouwen worden aangesproken door seksegenoten. Deze inzet moet de betrokkenheid van vrouwen vergroten. Ook kunnen de vrouwelijke militairen als rolmodel fungeren.

De United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) erkent de steeds belangrijkere rol van vrouwen in de missie. Behalve de genderadviseur levert Nederland geen militairen meer aan UNIFIL.

Nederlandse militairen staan voor groep Irakese militairen.
Opleiding aan Irakese special forces.

Irak

Maritieme specialisten van de explosieven opruimingsdienst leerden cursisten van de Irakese Special Forces in Bagdad geïmproviseerde explosieven te herkennen, markeren en veilig te stellen. Ze verzorgden de opleiding met Australische, Franse en Amerikaanse collega’s.

Nederlandse militairen trainen in Irak samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid, humanitair oorlogsrecht en het beveiligen van grote oppervlakken. Ook geven zij een instructeurscursus.

Een Nederlandse beveiligingseenheid bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.

Boxer-pantserwielvoertuig.
De Boxer.

Litouwen

Op een journalistendag van het Litouwse ministerie van Defensie kreeg het Nederlandse Boxer-pantservoertuig extra aandacht. De Baltische staat schaft de Boxer namelijk ook aan. Defensie gebruikte het multifunctionele pantservoertuig voor het eerst operationeel in Litouwen. De afgelopen maanden toonden Nederlandse militairen alle mogelijkheden van de Boxer aan de Litouwse collega’s.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Een Nederlandse militair in gesprek met een vrouwelijke Kosovaarse militair.
Een Nederlandse marechaussee adviseert Kosovaarse collega's over het onderscheppen van valse documenten op het vliegveld van Pristina (archieffoto 2014).

Uitgelicht: EULEX-missie in Kosovo

De democratie opbouwen en de stabiliteit vergroten. Dat is wat EU-missie EULEX wil bereiken met het opbouwen van een volwaardig rechtssysteem in Kosovo. Op dit moment maken 14 Nederlanders deel uit van de 800 mensen die samen EULEX vormen.

Frank Somers is de zogenoemde Senior National Representative van de club Nederlanders: “We hebben juridisch adviseurs van Buitenlandse Zaken, maar bijvoorbeeld ook 4 mensen van de Nationale Politie. Het doel is het opbouwen van een goede juridische structuur. Van de 800 EULEX-mensen zijn er 350 Kosovaren. Die leiden we op tot rechters en officieren van justitie en we begeleiden ze.” Daarnaast houdt EULEX zich bezig met het bijlopen van grote onderzoeken naar bijvoorbeeld de georganiseerde misdaad en oorlogsmisdaden.

Zelf oppakken

Somers doet zelf interne onderzoeken naar eventuele misstanden binnen EULEX. Maar het werk, dat in 2008 begon, loopt langzaam op z’n eind. Somers: “EULEX neemt geen nieuwe zaken meer aan. Op dit moment wordt alles overgedragen aan de Kosovaren. Zij hebben aangegeven dat ze na jaren opleiding en begeleiding gereed zijn op het zelf op te pakken.”

Die nieuwe rechterlijke macht kan in Kosovo niet achterover leunen, vertelt Somers: “Zeker niet. Er zijn nauwelijks banen in Kosovo, maar mensen rijden wel in grote auto’s en wonen in mooie huizen. De georganiseerde misdaad is hier een serieus probleem.”

3-sterrenmissie

De uitzending van Somers duurt een jaar. “Dat is behoorlijk lang inderdaad, maar dit is qua omstandigheden wel een beetje een 3-sterrenmissie. We zijn hier allemaal zelfvoorzienend. Dus je huurt zelf je appartement en zorgt voor je eigen eten. Dat is prima, want dat is hier allemaal goed in orde.”

Ook het onderlinge contact van de Nederlanders is wat betreft Somers een  belangrijk pluspunt. “We doen veel samen. Laatst nog Sinterklaas, maar we maken ook hiking trips. Ik heb voor de marechaussee al veel van de wereld gezien, maar de Balkan blijft echt geweldig mooi. Morgen hebben we trouwens een stand voor het Rode Kruis. Verkopen we in boerenkiel Nederlandse producten als kaas en stroopwafels.”

Lopende operaties buitenland:

  • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 personen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul wordt gewerkt aan het trainen, adviseren en assisteren van de Afghaanse veiligheidsdiensten.
  • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelt inlichtingen
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota) -programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Benin.
  • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
  • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken permanent het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

  • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 25 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
  • Militairen en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.
  • Defensie ondersteunde de politie met duikcapaciteit in de buurt van Neeltje Jans op zoek naar een vermiste visser.

Dit was het laatste weekoverzicht van 2017. Volgend jaar verschijnen ze op woensdag, de eerste op 3 januari.