Weekoverzicht Defensieoperaties

Minister-president Mark Rutte en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer waren bij de Nederlandse troepen in Mali. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 november tot 5 december 2017.

De premier sprak met militairen van de lange-afstandsverkenningstaakgroep Desert Falcon. Die verzamelen in Noord-Mali informatie over de sociale- en politieke veiligheidssituatie.

Midden-Oosten

De KDC-10 is gisteren gestopt met het bijtanken van jachttoestellen van de coalitie boven Irak en Oost-Syrië. Vorige week pompte het toestel voor de 1.000e keer brandstof over. Ook een C-130-transportvliegtuig dat materiaal en troepen van de coalitie vervoerde, is gestopt. Beide toestellen komen donderdag terug naar Nederland.

KDC-10 stijgt op.

Nederlandse KDC-10. (Archieffoto)

Litouwen

Nederlandse militairen van de multinationale battlegroup in Litouwen waren op een medisch seminar in Polen. Andere aanwezigen waren medische planners en militaire artsen van verschillende NAVO hoofdkwartieren en vertegenwoordigers van eFP battlegroups. Wat hybride dreigingen betekenen voor de medische keten was een van de onderwerpen.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Afghanistan

“Enthousiast en energiek”. Zo bestempelde Nederlands ambassadeur in Afghanistan Geoffrey van Leeuwen, de Nederlandse adviseurs bij de NAVO-missie Resolute Support. Samen met de Defensieattachée bezocht hij Mazar-e-Sharif. Hij besprak met de Nederlanders de positieve ontwikkelingen van de missie, maar ook de uitdagingen waarvoor zij staan.

Op het programma stonden tevens ontmoetingen met de gouverneur van Noord-Afghanistan Atta Noor en de commandant Train Advise Assist Command North, de Duitse generaal Stahl.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 personen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul wordt gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Irak

De militairen van de Capacity Building Mission Iraq kregen met ambassadeur Matthijs Wolters eveneens hoog diplomatiek bezoek. Wolters werd bijgepraat over de snelle vorderingen op ISIS, het referendum van de Koerden en de militaire reactie van Bagdad daarop. “Een missie onder construction dat zeker, maar ook een missie waarbij de Nederlandse bijdrage van groot belang blijft", aldus de ambassadeur.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Een Nederlandse beveiligingseenheid bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Nederland gaf met partnerlanden in Irak diverse trainingen, zoals het beveiligen van grote oppervlakken en een instructeurscursus.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken permanent het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 35 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Militairen en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.
 • Een duikteam van Defensie assisteerde de politie in de omgeving van Amsterdam.
 • 2 F-16’s stegen op om een civiel toestel, dat geen radiocontact maakte, te onderscheppen.