Oefenen op het scherp van de digitale snede

Cyberaanvallen, besmette servers en zelfs een geïnfecteerd radarsysteem. Defensie kreeg het deze week allemaal voor de kiezen tijdens de jaarlijkse NAVO-oefening Cyber Coalition.

Silhouet persoon met laptop voor scherm met digitale groene cijfers.
Archieffoto.

Tijdens deze oefening bundelden militaire en civiele partijen uit verschillende NAVO-landen hun krachten voor het afslaan van cyberaanvallen. Onder andere de mensen van het Defensie Cyber Commando zetten alle zeilen bij. Brigadegeneraal Hans Folmer: “Het was onze 5e Cyber Coalition en het wordt ieder jaar groter. Het doel is het bevorderen van de samenwerking, het verhogen van de weerbaarheid en het beoefenen van cyberoperaties. Nu de zaken evalueren en eventueel procedures of opleidingen aanpassen.”

Aanvallen afslaan

Het zwaartepunt van de Defensie-inzet lag bij het Defensie Cyber Expertise Centrum in Soesterberg en het Defensie Cyber Commando in Den Haag. Civiele bedrijven deden ook mee. De oefening werd aangestuurd vanuit Cyber Range Estland. Dit is een geavanceerde trainings- en testfaciliteit. Het coördineerde de oefening van de 26 deelnemende landen bij het afslaan van de digitale aanvallen.

Analyse malware

Die aanvallen bestonden in het scenario onder meer uit gehackte computersystemen, een geïnfecteerde radar en haperende telefoonnetwerken. Medewerkers uit de verschillende bedrijven vormden samen een fictief IT-bedrijf dat werd aangevallen. Niet alleen probeerden zij zich samen met Defensie te verdedigen; de deelnemers analyseerden gezamenlijk ook de netwerkstructuren, de ingezette malware (besmette software).

Industriële partners

Eelco Stofbergen komt uit het bedrijfsleven en was nu directeur van het fictieve IT-bedrijf, een toeleverancier van Defensie: “Het is belangrijk dat industriële partners mee doen. In het echt opereert Defensie ook  in een ecosysteem met partners. Alleen samen kunnen we Nederland digitaal veilig houden.”

Dat laatste beseft ook brigadegeneraal Folmer: “Nu hebben we de vijand weten te verslaan. Maar we kunnen nooit stil staan. Cyber Coalition 2018 staat al weer in de steigers.”