Luchtmacht gaat de ruimte in

De Koninklijke Luchtmacht verwacht haar 1e satelliet te lanceren in het 2e kwartaal van 2019. Vanmiddag ondertekende Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt een contract met het Delftse bedrijf ISIS, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en de Technische Universiteit Delft.

4 mannen achter een tafel met daarop model van een satelliet.
De vertegenwoordigers van de 4 deelnemende partijen met voor zich een model van de satelliet.

Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die het format heeft van een flink pak melk. “Navigatie, communicatie en observatie van de aarde”, zo omschrijft Hoofd Bureau Space majoor Bernard Buijs de capaciteiten. “Zonder die informatie kun je bijna geen militaire operaties meer uitvoeren.”

De kosten bedragen ongeveer 2,5 miljoen, waarin ook die van de lancering zijn verwerkt. De Brik-II zou minimaal 3 jaar in de ruimte moeten kunnen blijven.  De nano-satelliet vliegt met 7 kilometer per seconde in 1,5 uur om de aarde.

Proeftuin

Luyt: “Als luchtmacht willen we slim mee blijven kijken en ontdekken wat we kunnen in de ruimte. We zijn volop bezig met vernieuwing, denk aan de F-35, nieuwe helikopters en tankvliegtuigen. Dan is dit een volgende stap, om ook informatie vanuit de ruimte te gebruiken. We zien het wel als proeftuin. Zodat we kennis hebben van wat er in de markt te krijgen is. De luchtmacht moet smart blijven meedoen.”