F-16’s luchtruim in voor onderschepping

2 F-16’s zijn vanmiddag gealarmeerd om een civiel toestel, dat geen radiocontact maakte, te onderscheppen boven Noord-België. De jachtvliegtuigen, afkomstig van Vliegbasis Volkel, zijn daarbij boven de provincie Zeeland door de geluidsbarrière gegaan.

F-16 in de lucht.
F-16 van Volkel (archief)

Op weg naar het buurland is er toch verbinding ontstaan.
De F-16’s braken hun zogenoemde Quick Reaction Alert-taak daarom af en zijn rond 17.30 uur weer op de Brabantse basis teruggekeerd.

Bij toerbeurt

Nederland en België bewaken sinds 1 januari bij toerbeurt het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Jachtvliegtuigen stijgen op als er een civiel of militair vliegtuig, waarvan een dreiging uitgaat, het Benelux-luchtruim binnenvliegt. In dit geval leek dat even Pilatus PC-12 te zijn, op weg van het Zwitserse Zurich naar Norwich in Engeland.