Weekoverzicht Defensieoperaties

Desert Falcon, de lange-afstandsverkenningseenheid in Mali voerde een meerdaagse operatie uit ten noorden van Gao. Daar bracht de taakgroep de invloeden van gewapende groeperingen in kaart. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot 27 november 2017.

Militairen in uitzendgebied takelen band op legervoertuig.

Nederlandse en Duitse militairen maken voertuig gereed.

Het elektronisch oorlogsvoeringsteam (EOV) van Desert Falcon nam bij Ansongo-Menaka deel aan een grote meerdaagse operatie van de Duitse verkenningscompagnie. De door het Minusma-hoofdkwartier geleide operatie had als doel de veiligheid in het gebied zuid van Gao te vergroten. EOV'ers leverden daarmee een nuttige bijdrage.

Nederlandse militair overhandigt atlas aan Afrikaan.

Overdracht boeken voor bibliotheek Afrikaans expertisecentrum vredesoperaties.

Voor het programma ‘leaders are readers’ droeg de defensieattachée in Mali 100 boeken over aan de bibliotheek van het Afrikaanse expertisecentrum voor vredesoperaties (Ecole de Maintien de la Paix Alioune Blondin Beye). Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt de school de komende 3 jaar met €1,5 miljoen.

Litouwen

Militairen van de enhanced Forward Presence waren bij de officiële viering van de Lithuanian Armed Forces Day in hoofdstad Vilnius. Elk land vaardigde een peloton af voor de ceremonie. Nederlandse militairen werden na afloop voor een lunch ontvangen bij ambassadeur Bert van der Lingen.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Nederlandse militairen lopen in een defilé.

Nederlandse militairen tijdens Lithuanian Armed Forces Day in Vilnius.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederland gaf met partnerlanden in Irak diverse trainingen, zoals het beveiligen van grote oppervlakken en een instructeurscursus.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen zij het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Een Nederlandse beveiligingseenheid bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt boven Irak en Oost-Syrië jachttoestellen van de coalitie bij. Daarnaast vervoert een C-130-transportvliegtuig materiaal en troepen van de coalitie.\
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 •  Voor het Acota-programma (Africa Contingency Operations Training and Assistance) leiden Nederlanders militairen op in Oeganda, Benin en Burkina Faso.
 • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken permanent het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 40 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Militairen en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.
 • Defensie leverde zoekcapaciteit ter ondersteuning van justitie bij Zwanenburg, Haarlem, Winschoten en Winterswijk.