Minister Bijleveld wil krachten bundelen tegen hybride dreigingen

Nederland gaat meedoen aan een Europees kennis- en expertisecentrum voor hybride oorlogsvoering. Dit liet minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag weten aan haar collega’s van de Northern Group. Dit samenwerkingsverband van Defensieministers is bijeen in Helsinki.

Minister van Defensie Ank Bijleveld in gesprek.
Minister Ank Bijleveld in gesprek met Amerikaanse defensieminister James Mattis.

In de Finse hoofdstad opende vorige week het Center of Excellence voor het tegengaan van hybride dreigingen. Minister Bijleveld: “De inzet van digitale middelen, desinformatie en beïnvloeding door landen zoals China, Iran en Rusland, wordt steeds geavanceerder. Ze kunnen de samenleving ondermijnen, onze veiligheidsdiensten waarschuwen hier niet voor niets voor.”

Kennis delen

Bijleveld vindt het belangrijk om de kennis en geleerde lessen in internationaal verband te delen. “Daarom ligt het voor de hand dat Nederland bijdraagt aan dit kenniscentrum.”

De ministers spraken in Helsinki ook over meer samenwerking en het versterken van de Europese Defensie. Door de militaire uitgaven te verhogen, maar ook door te investeren in schaarse middelen, zoals onderzeebootbestrijding en luchttransport.

Snel verplaatsen

Bijleveld vroeg daarnaast aandacht voor het grensoverschrijdende transport van militair personeel en materieel. Nederland is initiatiefnemer van een EU- en NAVO-project om administratieve en praktische obstakels voor snelle verplaatsingen in Europa weg te nemen. Nederland geeft op dit moment het goede voorbeeld bij het verplaatsen van Amerikaans materieel via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven.

Northern Group

De Northern Group is een samenwerkingsverband van de Defensieministers van Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De landen bespreken regelmatig de veiligheidssituatie in de noordelijke regio. De Amerikaanse Defensieminister James Mattis was aanwezig als speciale gast.