Marine haalt 600 kilo cocaïne uit zee

Zr.Ms. Zeeland heeft 12 balen cocaïne uit de Caribische Zee opgepikt. Het gaat in totaal om 600 kilo, die vanaf een go-fast overboord werd gegooid. Dat gebeurde nadat de 3-koppige bemanning van het snelle bootje doorhad te zijn ontdekt. Het trio en de contrabande zijn gisteren overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

Helikopter aan boord van schip.
De NH-90 aan boord van Zr.Ms. Zeeland met de cocaïnevangst.

Het marineschip had vanuit Curaçao net koers naar Nederland gezet, nadat het 4 maanden in het Caribisch gebied was ingezet als stationsschip. Op de valreep van het vertrek onderschepte de Zeeland het drugstransport.

Een DASH-9 patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het verdachte vaartuig ten noordoosten van Bonaire tijdens een patrouille. Daarop werd Zr.Ms. Zeeland ingeschakeld.

Lukte niet

Het marineschip zette vervolgens de NH90 maritieme gevechtshelikopter in. Met waarschuwingsschoten werd de go-fast tot stoppen gedwongen. De opvarenden zetten hierop hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Dat lukte dus niet. Nadat de Zeeland de verdachten in Curaçao had overgedragen, is het schip nu echt op weg naar Den Helder.

Tijdens de inzet als stationsschip speelde Zr.Ms. Zeeland een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de Nederlandse bovenwindse eilanden en Dominica. Die hulp was dringend nodig na de passage van orkanen Irma en Maria.

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk komt als stationsschip naar verwachting 10 november aan bij Curaçao.