Avondvliegen begint weer

F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen met ingang van vandaag tot en met 15 december (week 50) het avondvliegen. Dat gebeurt met moderne nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Het vergt veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken.

Opstijgende F-16 in het donker.
Een F-16 stijgt op vooreen missie in het donker (december 2015).

Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG) beperken het rondom-zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door 2 kokertjes. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar ook in de praktijk blijft dat nodig. De trainingen zijn boven zee, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan de komende tijd onder meer het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht. Het avondvliegen wordt in principe beoefend van maandag tot en met donderdag, tot uiterlijk 00.00 uur. Het streven is om rond 23.00 uur te stoppen.

Wintermaanden zijn geschikt

Bemanningen van jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters van de luchtmacht trainen dagelijks om inzetbaar te zijn voor wereldwijde missies. Omdat ze ook 's avonds en 's nachts worden ingezet, moeten ze ook in het donker trainen Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt.

De periodes en locaties van de trainingen verschillen per type vliegtuig. Het KDC-10-tankvliegtuig maakt het hele avondvliegseizoen trainingsvluchten, evenals het C-130 Hercules-transportvliegtuig.

De helikopterbemanningen vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire terreinen. Zij oefenen met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen en het landen onder verschillende omstandigheden.

Informatie

Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar. Klachten zijn in te dienen via luchtmacht.nl/geluidshinder. Klachten uit de directe omgeving van vliegbasis Eindhoven kunnen worden ingediend op samenophoogte.nl.