Weekoverzicht Defensieoperaties

De Minusma-missie in Mali is als laatste, van de 22 missies waaraan de Nederlandse krijgsmacht deelneemt, weer gestart. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 oktober 2017.

Luitenant-admiraal Bauer praat met militair.

Luitenant-admiraal Bauer praat met militair in Mali.

Met het hervatten van de taken in het Afrikaanse land is de operationele pauze die eind september begon, voorbij. Uitzondering vormen de operaties in en rondom Kidal in Mali, omdat daar nog controles worden uitgevoerd naar aanleiding van het OvV-rapport over het mortierongeval.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bracht dit weekeinde een bezoek aan de Nederlandse militairen die in Mali een bijdrage leveren aan de VN-missie Minusma.

Somalische militairen op de rug gezien kijken naar Nederlandse militair met handen tegen muur.

Bemanning Rotterdam leidde leden kustwacht Somalië op.

Atalanta

De bemanning van Zr. Ms. Rotterdam leidde leden van de kustwacht van het Somalische Galmudug op. Per dag krijgen 10 cursisten les in zaken als friendly approach, persoonscontrole, het doorzoeken van schepen en medische training. De lessen horen zij de zogenoemde Local Maritime Capacity Building.

Ook de Keniaanse marine trainde aan boord van de Rotterdam. Daarbij lag de nadruk op betere samenwerking tussen Europese marine-eenheden (EUNAVFOR) en de Keniaanse marine. Onderdelen van de training waren het doorzoeken van vaartuigen, onderzoek naar personen, het omgaan met bewijs, militaire eerste hulp en zogenoemde friendly approaches.

Zr. Ms. Rotterdam, met aan boord een Cougar transporthelikopter, vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta.

Afghaanse militair oefent reanimatie op pop. Nederlandse trainer kijkt toe.

Reanimatietraining in Mazar-e-Sharif.

Afghanistan

Militairen van 400 Geneeskundig Bataljon gaven reanimatietrainingen in het Role2-hospitaal in Mazar-e-Sharif. Ze schoolden Afghaans geneeskundig luchtmachtpersoneel van het Air Operations Detachment (AOD) Balkh. Op beide dagen leerden zij 4 militairen de basistechnieken aan van reanimatie, stabiele zijligging en het verhelpen van verstikking. De cursus werd afgesloten met een examen. Er wordt onderzocht of het mogelijk is de cursus in de toekomst aan meer militairen van de Afghaanse strijdkrachten aan te bieden.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

2 tanks op zandvlakte.

Oefening Iron Wolf in Litouwen.

Litouwen

De Alfa-compagnie (A-cie) van 42 Bataljon Limburgse Jagers doorliep oefenscenario’s als voorbereiding op de multinationale oefening Iron Wolf II. De Nederlandse gemotoriseerde infanterie-eenheid werkte om beurten samen met Duitse en Noorse eenheden. Het was voor de A-cie een belangrijk meetmoment, omdat het voor de eenheid de 2e oefening op compagniesniveau was. De A-cie doorstond de proef goed en is nu Initial Operational Capable, ofwel initieel inzetgereed. Momenteel verplaatst de eenheid zich naar het oefenterrein Pabradė voor het slotdeel van Iron Wolf II, tussen 27 en 30 oktober.

Nederland levert vanuit Rukla een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenoemde vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Daarnaast zorgt een C-130-transportvliegtuig voor het vervoer van materiaal en troepen van de coalitie.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota-)programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda en Burkina Faso.
 • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken 24/7 het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

 • Marineduikers hielpen de politie bij het onderzoek naar de moord op Graciëla Gomes Rodrigues. Haar stoffelijk overschot werd in een sloot bij de Vlaardingse Krabbeplas gevonden. De duikers troffen spullen aan die de politie nu verder onderzoekt op een eventueel verband met de moord.
 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende NAVO-landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Militairen verlenen nog steeds steun op Sint-Maarten en Dominica na de orkanen Irma en Maria.
 • Defensie ondersteunde justitie bij het doorzoeken van diverse voertuigen in de omgeving van Amersfoort.