Commandant der Strijdkrachten bezoekt militairen Mali

Luitenant-admiraal Rob Bauer zei dit weekend tegen de Nederlandse militairen in Mali dat hij begreep dat ze chagrijnig waren over de lange operationele pauze. Hij noemde die wel ‘noodzakelijk lang’. De admiraal zei dit afgelopen weekend tijdens zijn 1e bezoek aan een missiegebied, de VN-missie MINUSMA, als Commandant der Strijdkrachten (CDS).

Luitenant-admiraal Bauer in gesprek met Nederlandse militairen in een uitzendgebied.

Bauer in gesprek met Nederlandse militairen in Mali.

De CDS sprak op Kamp Castor over de zaterdag opgeheven operationele pauze in Bamako en Gao. Die volgde op het OVV-rapport over het fatale mortierincident in 2016. “Het kon niet anders. Het duurde ook langer dan ik zelf had gewild. We waren genoodzaakt goed onderzoek te plegen naar de medische en logistieke omstandigheden.”

Koste wat kost rechtzetten

Bauer bezocht ook de eenheden in hoofdstad Bamako en ging langs bij de vooruitgeschoven verkenningseenheid in het noordelijk gelegen Kidal. “Ik twijfel niet aan de kwaliteit en inzet van de militairen in Mali. Jullie zijn goed en doen je werk naar eer en geweten. Iedereen die ik van de VN heb gesproken, is onder de indruk van de Nederlandse bijdrage. Maar een aantal zaken ging gewoon niet goed en dat hebben we koste wat kost moeten rechtzetten.”

De CDS bezocht ook het Togolese hospitaal in Kidal. In zijn gezelschap waren de Hoogste Medische Autoriteit van Defensie commandeur Remco Blom en militair chirurg kolonel Christine Vermeulen. Zij lieten zich uitvoerig voorlichten door diverse medische verantwoordelijken in het inzetgebied, waaronder de Togolese Senior Medical Officer en de Chief Medical Officer van de VN.

De CDS laat zich informeren in een inzetgebied.

De CDS, met in zijn gezelschap de Hoogste Medische Autoriteit commandeur Remco Blom en militair chirurg kolonel Christine Vermeulen, laat zich informeren over de medische voorzieningen in het inzetgebied.

De bevindingen van de Hoogste Medische Autoriteit over het tweedelijns hospitaal in de noordelijke, moeilijk begaanbare woestijnregio wegen zwaar. Dat geldt ook voor de medische keten voor de Nederlandse militairen. Daarom staan de operaties in de omgeving van Kidal tot nader order nog stil. Blom: “We zijn onder de indruk van wat de VN heeft opgebouwd in de regio. Sommige elementen zijn zelfs beter dan wat wij in Nederland mogen verwachten. De komende dagen ronden wij onze analyse af, op basis van gegevens die wij van de VN krijgen. Wij zullen snel in staat zijn de CDS een weloverwogen advies te geven.”

Herdenking

In Bamako woonden Bauer en zijn gevolg vrijdagavond al een herdenkingsceremonie bij voor alle omgekomen MINUSMA-medewerkers. Dit gebeurde bij een monument, waarop ook de namen van de 5 in Mali omgekomen Nederlanders zijn bijgeschreven.