Geneeskundige militairen halen alles uit de kast bij Medic Diamond

Een compleet Role 2-hospitaal, volledig bemand op het haventerrein van Vlissingen. Het komt niet vaak voor, maar tijdens de Belgisch Nederlandse oefening Medic Diamond haalde 400 Geneeskundig Bataljon alles uit de kast. Samen met rond de 60 Belgische militaire vakbroeders bereidde men zich voor op deelname aan de EU Battle Group in 2018.

Gewonde militair op bijrijdersstoel in terreinauto. Aan de bestuurderskant een vrouwelijke militair. Naast de gewonde staat een mannelijke militair.

Een 'gewonde' militair arriveert bij het hospitaal tijdens Medic Diamond.

Medic Diamond is de certificeringsoefening voor het Role 2-hospitaal dat de Benelux inzet voor de EU Battle Group. Het Nederlandse hospitaal was voor de oefening uitgebreid met een Belgische psycholoog en een tandheelkundige unit van de zuiderburen. In totaal zijn er ongeveer 250 militairen ingezet, inclusief logistieke ondersteuning, evaluatie en oefenleiding.

De oefenleiding maakte gebruik van lotus slachtoffers. De afgelopen dagen werden er scenario's gespeeld waarin procedures en medisch handelen centraal stonden.

Het Role 2-hospitaal is de eerste plaats waar een gewonde militair een Operatiekamer en een chirurg treft. Ze verrichten er zowel levensreddende handelingen als ledemaat reddende handelingen. Daarom heeft het hospitaal alle noodzakelijke kennis en disciplines in huis. Het loopt uiteen van spoedeisende eerste hulp tot intensive care en een apotheek. Ze kunnen zelf medicinale zuurstof maken of bloed ontdooien.

Militairen met elkaar in gesprek.

Het hospitaal werd voor de oefening uitgebreid met een Belgische psycholoog.

Opbouwen en afbreken

Maar de oefening hield veel meer in dan alleen het scenario. Het uit 50 tenten opgebouwde hospitaal moest ook weer worden afgebroken. Het duurt ongeveer 30 minuten om 1 tent op te bouwen met 6 personen. Het materiaal moet ook weer worden verplaatst.

400 Geneeskundig Bataljon is het geneeskundige bataljon van de krijgsmacht en gelegerd in Ermelo. Het bataljon geeft hoogwaardige geneeskundige zorg, onder alle omstandigheden en waar ook ter wereld.

Militaire tenten op haventerrein.

Het role 2-hospitaal op het haventerrein in Vlissingen.

Afspraken maken

Om het hospitaal tijdens de oefening volledig te bemannen moest er veel worden geregeld. Een gedeelte van de medewerkers komt uit het Eerstelijns Gezondheids Bedrijf van Defensie. Voor chirurgen en anesthesisten moesten er afspraken worden gemaakt met het Instituut Defensie Relatieziekenhuizen. Niet iedereen is altijd beschikbaar.

 Het ziekenhuis neemt veel ruimte in beslag en daarom stond het ook naast de marinekazerne in Vlissingen en niet op het kazerneterrein.

Veel belangstelling

Omdat een Role 2-hospitaal niet zo vaak wordt opgebouwd, was er veel belangstelling voor Medic Diamond. De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen en Commandant Defensie Gezondheids Organisatie commandeur Remco Blom lieten zich over de gang van zaken informeren.

De oefening begon maandag en is vandaag afgelopen.