Luchtverdedigingsfregatten bijten van zich af (video)

Met een snelheid van bijna 15.000 kilometer per uur raasde de Terrier-Oriole, een ballistische middellangeafstandsraket, door de ruimte. Dankzij de gemodificeerde SMART-L-radar lukte het Zr. Ms. De Ruyter gisteren om de oefenraket te detecteren én te volgen. Deze informatie gaven ze razendsnel door aan een Amerikaans marineschip dat het projectiel uitschakelde.

Ballistische raket wordt de lucht in geschoten.

De ballistische raket die de Amerikanen op basis van de Nederlandse informatie uit de lucht schoten.

Bijna 2 jaar geleden flikte het luchtverdedigings- commandofregat (LCF) De Zeven Provinciën een vergelijkbaar kunstje. Net als nu volgde het zusterschip van de De Ruyter destijds een ballistische raket. En ook toen vernietigde een Amerikaans schip de raket in de ruimte op basis van de Nederlandse informatie.

Video: impressie van Ballistic Missile Defence

Marinemensen in commandocentrale van een schip.

Gespannen gezichten bij de marinemensen die de lancering vanuit de commandocentrale volgen.

Nichecapaciteit

Maar de Nederlandse LCF’s hebben sindsdien 'niet stilgezeten'. Vloog de raket toen 7.000 kilmeter per uur, nu ging hij ruim 2 keer zo hard. Ook kregen de Nederlanders het projectiel deze keer eerder in beeld. Dankzij de doorontwikkeling van de radar kan deze nu doelen detecteren op een afstand van meer dan 1.500 kilometer. Dit vergroot de reactietijd aanzienlijk. De SMART-L-radar van Thales moet in 2019 op de 4 luchtverdedigings- en commandofregatten zijn ingebouwd. Door de radarmodificatie behoort Nederland binnen de NAVO tot de koplopers op het gebied van ballistische raketverdediging.

De onderschepping hoorde bij Formidable Shield, een oefening voor de Schotse kust. Er deden 14 schepen, 10 vliegtuigen en ongeveer 3.300 militairen uit België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland mee.

Detecteren en vernietigen

Binnen seconden nadat de raket op de radar verscheen, stuurde het schip de doeldata via een satelliet naar een NAVO-hoofdkwartier. Vervolgens ging het naar een Amerikaans marineschip die er een Standard Missile 3 (SM-3) op afvuurde. Aan boord van de De Ruyter zagen de Nederlanders de icoontjes van de 2 raketten naar elkaar toe kruipen. Op een afstand van 200 kilometer klapten ze in de ruimte geruisloos op elkaar.

Schip vuurt raket af.

De Tromp vuurt een raket af vanuit het Mark 41 vertical launch system op het voordek.

Verschillende vluchtprofielen

De ballistische oefenraket was echter niet de enige uitdaging tijdens Formidable Shield. Gelijktijdig werden 2 andere doelen met verschillende vluchtpatronen gelanceerd. Het 1e had een zogenoemd ‘pop up-profiel’. Hierbij schiet het in de laatste fase omhoog en gaat daarna in een duikvlucht op het schip af. Het 2e doel vloog zigzaggend. De Tromp, die als 2e LCF meedeed, haalde beide doelen uit de lucht met 2 evolved seasparrow missiles (ESSM).