Zonnepanelen op zweefvliegstrip Eindhoven

Een deel van de voormalige zweefvliegstrip op Vliegbasis Eindhoven wordt vol gelegd met zonnepanelen. Eergisteren ondertekenden de vliegbasis, de gemeente Eindhoven en regionale Coöperatie Zonnepark Welschap u.a. daarover een samenwerkingsovereenkomst.

2 vrouwen (waarvan 1 militair) en een man achter tafel tekenen de samenwerkingsovereenkomst.
De handtekeningen worden onder de samenwerkingsovereenkomst gezet. Voor Vliegbasis Eindhoven ondertekende kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan.

Op het zuidoostelijke deel van de voormalige zweefvliegstrip is 2,5 hectare bestemd voor het zonnepark. Daar kunnen circa 8.000 zonnepanelen worden geplaatst, die elektriciteit maken voor meer dan 500 huishoudens.

Postcoderoos

Diegenen die binnen de zogenoemde 'postcode-roos' wonen, kunnen deelnemen aan dit project. De postcoderoosregeling is onderdeel van het Nationaal Energieakkoord (2013) en maakt het economisch aantrekkelijk om, in plaats van op het eigen dak, op een locatie in de buurt duurzame elektriciteit op te wekken voor eigen gebruik.

Vliegbasis Eindhoven startte eind 2015 een onderzoek naar een duurzame bestemming voor de voormalige zweefvliegstrip. Het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en regionale energie-coöperaties onderzochten of het technisch, economisch en organisatorisch haalbaar is om er een zonnepark te bouwen.

Nu de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend, begint de verdere uitwerking van het plan. De verwachting is dat in 2018 zonne-energie kan worden opgewekt vanaf Vliegbasis Eindhoven.