Weekoverzicht Defensieoperaties

De operationele pauze is na veiligheidschecks bij 21 missies opgeheven. Die werd ingelast vanwege de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot en met 9 oktober 2017.

Voor de Minusma-missie in Mali geldt nog een operationele pauze. De veiligheidschecks zijn nog niet afgerond.

Een Nederlandse militaire instructeur en Peshmerga-strijder in het gras in een berglandschap.
Een Nederlandse instructeur begeleidt een Peshmerga-strijder. (Archieffoto: trainingsmissie Irak).

Irak

Op het trainingskamp in Atrush rondden meer dan 100 Zerevani’s (militaire politie) de Wide Area Security Course af. De cursus leert deelnemers hoe ze na de strijd met ISIS het gewonnen terrein behouden en beveiligen. Een nieuwe lichting van 75 Peshmerga begon aan de cursus.

Caribisch gebied

Militairen verleenden noodhulp op Sint-Maarten en Dominica na de orkanen Irma en Maria. Zr.Ms. Zeeland, Zr.Ms. Pelikaan en Zr.Ms. Karel Doorman leverden water, voedsel en andere spullen. De genie hielp bij herstelwerkzaamheden op Sint Maarten en infanterie-eenheden voerden patrouilles, beveiligings- en bewakingstaken uit. De marechaussee hielp de lokale politie bij haar taken. Ook ondersteunde ze de grensbewaking. Steeds meer taken worden overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Somalië

Marinepersoneel trainde de lokale kustwacht van de Somalische provincie Galmudug. Dat gebeurde aan boord van het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam. De cursisten leerden onder meer hoe ze controles op zee moeten uitvoeren. De Rotterdam opereert voor de Somalische kust voor de Europese antipiraterijmissie Atalanta.

Lid van de Somalische kustwacht gaat aan boord van een schip.
Een lid van de Somalische kustwacht traint hoe hij veilig aan boord van een schip gaat om dit te controleren.

Litouwen

De bataljonsstaf beoefende met computers een virtueel gevecht. Alle nationaliteiten van de battlegroup waren via radio- en commandosystemen met elkaar verbonden. Nederland levert vanuit Rukla een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Forward Support Element (FSE) Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenoemde vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota-)programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.
 • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken 24/7 het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

 • Zo'n 65 landmachtmilitairen assisteerden de politie bij de zoektocht naar Anne Faber. Dat gebeurde in de omgeving van de voormalige vliegbasis Soesterberg.
 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende NAVO-landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Defensie ondersteunde de FIOD bij het doorzoeken van 2 woningen bij het Zuid-Limburgse Klimmen.